NPO Radio 1 Luistert naar jou
EOKRO-NCRV

Grote zorgen over vol elektriciteitsnet, deze techneut bedacht een oplossing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote zorgen over vol elektriciteitsnet, deze techneut bedacht een oplossing

Op steeds meer plekken in Nederland raakt het elektriciteitsnet vol. Volgens de netbeheerder kan het nog jaren duren voordat de problemen voorbij zijn, maar daar willen de inwoners van Heerhugowaard niet op wachten. En dus bedachten techneuten een slimme oplossing, zo vertellen ze in de uitzending van NPO Radio 1 Luistert naar jou vanuit Heerhugowaard. “Vijf jaar wachten op een oplossing? Wij leven nu!”

Warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden. Door het toenemen van al dat soort duurzame oplossingen slibt het elektriciteitsnet dicht. Het levert in Noord-Holland veel kopzorgen op. Met name voor grootverbruikers van elektriciteit, zoals bedrijven, fabrieken of sportverenigingen.

“De problemen zijn hier echt groot,” vertelt Jacob-Jan Vijn van het bedrijf Enduso. “Bedrijven kunnen niet uitbreiden. Dat is een grote last, zeker omdat de banen hier al niet in overvloed zijn. We willen mensen juist behouden.”

Vijf jaar

In samenwerking met techneut Michiel Bruijn ging Vijn daarom op zoek naar een oplossing. “Er ligt met name ruimte bij het opslaan van elektriciteit via batterijen,” aldus techneut Bruijn. “Dan kun je het stroomgebruik veel effectiever inzetten over de dag. Maar ook het beter benutten van de huidige kabels. Die worden nu nog niet maximaal benut. Partijen in de energiemarkt zijn nu druk bezig dit soort oplossingen toe te staan.”

Alliander geeft in een reactie aan dat de wachttijden in dit gebied inderdaad steeds langer worden. Een structurele oplossing wordt in 2028 verwacht, stelt de netbeheerder. Onacceptabel, vindt ondernemer Vijn. “Vijf jaar wachten op een oplossing? Wij leven nu!”

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie