Langs de Lijn En Omstreken
EONOS

Johansson nieuwe coach handbalvrouwen: 'Deze groep heeft toch wel sturing nodig'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johansson nieuwe coach handbalvrouwen: 'Deze groep heeft toch wel sturing nodig'

Per Johansson wordt de nieuwe bondscoach van de Nederlandse handbalsters. Vandaag zijn de afrondende gesprekken met de handbalbond en tekent hij een contract tot en met het WK van 2025 in Nederland en Duitsland.

De 53-jarige Zweed vervangt interim-bondscoach Monique Tijsterman, die sinds het vertrek van de Fransman Emmanuel Mayonnade Oranje onder haar hoede had. Johansson staat begin maart al voor de groep voor de EK-kwalificatieduels met Duitsland. Ricardo Clarijs blijft aan als assistent-bondscoach.

Met Johansson wil Oranje terug naar de absolute wereldtop. De afgelopen drie grote toernooien (EK, WK en Olympische Spelen) lukte het de handbalsters niet om de laatste vier te halen. Iets wat tussen 2015 en 2019 juist wel lukte, met het winnen van het wereldkampioenschap in 2019 als absolute hoogtepunt.

Met de Zweed krijgen de handbalsters een ervaren hoofdtrainer. Van 2008 tot 2012 was hij bondscoach van de Zweedse handbalsters. Het hoogtepunt met Zweden beleefde Johansson op het EK handbal in 2010, toen hij de finale verloor van Noorwegen.

In 2017 werd Johansson bondscoach van Montenegro, waarmee hij in 2019 vijfde eindigde op het WK, het toernooi dat Nederland destijds won. Op clubniveau is Johansson sinds het najaar van 2020 actief als hoofdcoach van het Russische Rostov Don, een topclub in Europa. Hij blijft ook daar actief en zal het dus combineren met zijn klus als bondscoach van Oranje.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie