Een beter klimaat begint bij jezelf? Industrie legde jarenlang bal bij consument

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een beter klimaat begint bij jezelf? Industrie legde jarenlang bal bij consument

Het Wereld Natuur Fonds heeft vandaag een alarmerend rapport naar buiten gebracht over plastic vervuiling. Kunnen we er nog iets tegen doen is de vraag waar Jaap Tielbeke, klimaatjournalist bij de Groene Amsterdammer, hopelijk antwoord op heeft bij Vroeg!

Het rapport werd vannacht om 12 uur gepubliceerd en Tielbeke heeft er al een deel van gelezen. "Ik ben niet verrast door de cijfers en dat is tragisch." Wel is Tielbeke opgevallen dat het rapport de nadruk van de verantwoordelijkheid van de vervuiling bij producenten legt. "En dit is nieuw", zegt de klimaatjournalist.

Verantwoordelijkheid bij jezelf?

Tielbeke vertelt dat de plasticproducenten jarenlang de verantwoordelijkheid gelegd hebben bij de consument onder het mom van 'een beter klimaat begint bij jezelf'. Nu is dus naar voren gekomen dat producenten veel meer verantwoordelijkheid horen te dragen dan dat ze nu doen. Tielbeke is blij dat dit erkend wordt en ook dat de overheid al aan het ingrijpen is als het gaat om bijvoorbeeld het wettelijk verbieden van plastic tasjes in supermarkten en het verplicht maken van statiegeld op plastic flesjes.

Mogelijke oplossingen

Naast de verantwoordelijkheid van de producenten komen in het rapport ook mogelijke oplossingen naar voren, zoals een bindend VN-verdrag. Een goede zaak, volgens Tielbeke, en ook mogelijk. Tielbeke noemt als voorbeeld het gat in de ozonlaag dat in het verleden ook gedicht is door onder andere regelgeving.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

#27 - Nieuwe alarmerende cijfers over plasticvervuiling. Wat zijn de oplossingen? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie