Hoeveel behandelingen in het ziekenhuis werken niet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel behandelingen in het ziekenhuis werken niet?

Niet alle behandelingen in het ziekenhuis zouden even nuttig zijn: die waarschuwing staat vandaag in de Volkskrant. De helft van alle behandelingen die gedaan worden zou geen bewezen effect hebben. Dat ligt iets genuanceerder, vertellen twee specialisten in Radio EenVandaag.

Hoogleraar Sjoerd Repping werkt sinds kort voor het Zorginstituut om deze 'onzinzorg' tegen te gaan, en vertelde daarover in de krant. Volgens hem is zelfs 5 tot 10 procent van de behandelingen bewezen ineffectief.

'We weten het niet precies'

Tijn Kool (Radboud UMC) doet al langer onderzoek naar hoe de zorg effectiever kan worden. Volgens hem baseert Repping zich op een Engels onderzoek uit 2007. "Daarin staat dat van de helft van de zorg niet is aangetoond dat het helpt. Maar dat wil niet zeggen dat het níet helpt."

Of de uitkomsten uit Engeland ook direct toe te passen zijn op ons land, is de vraag. Kool denkt wel dat niet alle behandelingen nut hebben. "Wij willen dat in ieder geval in kaart brengen, want we weten het niet precies."

Kijkoperatie

Onderzoeker Tijn Kool vertelt dat, bijvoorbeeld, een kijkoperatie in de maag te vaak wordt toegepast. "Dat zeggen artsen ook. Maar een patiënt komt dan met buikklachten langs, soms meerder keren, en dan wil je toch iets. Terwijl het veranderen van de leefstijl van de patiënt vaak de oplossing is. Maar je wil graag iets doen als arts."

Volgens KNO-arts Peter Paul van Benthem gaat het artikel over Sjoerd Repping iets te kort door de bocht. "We rommelen als artsen niet zomaar wat aan hoor. Het was wat eenzijdig belicht." Volgens hem is er sinds de publicatie van het onderzoek uit 2007 al veel gebeurd. "Zeker de beroepsgroep in Nederland heeft dat als aanleiding genomen om te kijken hoe het beter kan, ook samen met patiënten."

Het moeilijkste is volgens hem om het effect van behandelingen meetbaar te maken. "Van veel dingen kunnen we dat nog niet." Daarvoor zet hij zich in. "Er is enorm veel werk verzet met medisch specialisten. Door onze inspanning staat het meten van de effectiviteit nu in het hoofdlijnenakkoord van de minister."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie