Naar homepage
Gezondheid

Is het ethisch verantwoord om een mens een varkenshart te geven?
EO

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het ethisch verantwoord om een mens een varkenshart te geven?

Vorige week hebben Amerikaanse chirurgen een genetisch gemodificeerd varkenshart bij een patiënt getransplanteerd. Het is voor het eerst dat een dergelijke operatie plaatsvond bij een nog levende patiënt. "Gezien zijn medische conditie kwam deze man niet meer in aanmerking voor een regulier donororgaan", vertelt medisch-ethicus Eline Bunnik van het Erasmus MC. "Je zou kunnen zeggen dat dit varkenshart zijn leven nu gered heeft."

In Nederland zijn xenotransplantaties waarbij levende organen uit dieren naar mensen worden getransplanteerd nog verboden. "De wetgeving stamt uit de tijd dat er nog ernstige bezwaren waren voor de veiligheid van patiënt en samenleving". legt Bunnik uit. De wetenschap is inmiddels een heel eind verder, terwijl er nog steeds een groot tekort aan organen is. "Ik zie dan ook geen principiële bezwaren om hiermee door te gaan. Dit redt levens."

Varken niks gevraagd

Dierethicus Bernice Bovenkerk van de Wageningen Universiteit ziet die bezwaren wel. "We offeren dieren op, terwijl het niet nodig is. Dat varken wordt niks gevraagd. Bovendien, als we hier op inzetten, ben ik bang daarmee geen onderzoek wordt gedaan naar andere mogelijkheden. Zoals een kunsthart of gekweekte organen bijvoorbeeld." Volgens Bovenkerk is het ethisch gezien problematisch mensen boven dieren zetten als er geen noodzaak is. En zolang er alternatieven zijn, is die noodzaak er op dit moment volgens Bovenkerk niet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie