Gezondheid

Jet Bussemaker: 'Er moet meer geld naar preventie in de zorg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jet Bussemaker: 'Er moet meer geld naar preventie in de zorg'

Al jaren is het twee voor twaalf als het gaat om de zorg. Als er niet snel iets wordt gedaan betalen we straks een groot deel van ons salaris aan de zorg. Dat er iets gedaan moet worden is dus al duidelijk. In De Nieuws BV gaat oud Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en nu voorzitter van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker in op de problemen en de eventuele oplossingen.

Er zijn twee grote problemen als het gaat om de toekomst van de zorg: het personeelstekort en de stijgende kosten. Het personeelstekort loopt in rap tempo op en dat komt volgens Bussemaker deels door de onderwaardering van de zorgmedewerkers, maar ook doordat zorgpersoneel onvoldoende aan tafel worden gevraagd over hun eigen arbeidsomstandigheden.

Niet alleen is er een tekort, ook kiest een groot deel van de zorgverleners ervoor om snel weer te stoppen, stelt Bussemaker. "Een ander probleem is dat van het personeel veertig procent van de zorgverleners binnen twee jaar weer uit dienst is. Dus we weten mensen ook niet vast te houden. De zorg is dus geen aantrekkelijke sector om te werken."

Stijgende kosten

De stijgende kosten zijn onhoudbaar, volgens Bussemaker moet er dan ook meer worden gekeken naar preventie. "We geven nu meer dan 5000 euro per persoon aan zorg uit en maar 20 euro per persoon per jaar aan preventie. Daar iets verschuiven kan ook tot betere kwaliteit van leven en daardoor minder zorgkosten leiden."

Die preventie bestaat niet alleen uit gezond eten en sporten. Bussemaker geeft aan dat het veel breder is dan dat: "Heel veel zorgklachten en overgewicht heeft vaak te maken met mentale problemen en bestaansonzekerheid. Dus zoek ook vooral naar oplossingen buiten de zorg en in demedicalisering."

Aandacht voor uitvoering

Bussemaker was zelf jarenlang onderdeel van de politiek die dit moet gaan regelen. Door schande is ze erachter gekomen dat er soms van beleid op papier in de praktijk niet veel terecht komt. "Samenwerking vindt niet goed plaats. We moeten iets doen waardoor we ruimte gaan creëren voor creatieve oplossingen. Er moet veel meer aandacht komen voor implementatie en uitvoering."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie