Gezondheid

Anna Gimbrère bij Humberto: 'Tweede golf nodig om meer kennis te vergaren'
AVROTROS

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Anna Gimbrère bij Humberto: 'Tweede golf nodig om meer kennis te vergaren'

De wetenschap is sneller dan ooit, ziet Anna Gimbrère. Maar de wetenschapsjournalist waarschuwt voor een te groot vertrouwen in de knappe koppen: nog niet alles is duidelijk. Meer besmettingen geven meer duidelijkheid in de statistieken, legt Gimbrère uit in Humberto.

Anna Gimbrère met het laatste wetenschapsnieuws

De snelheid van de wetenschap komt tot uiting in de enorme hoeveelheid pogingen die er nu worden gedaan om hét vaccin te vinden. Gimbrère: "Op dit moment worden er 29 vaccins klinisch getest, op mensen dus. Er zijn er twee die in de laatste fase zitten, dat betekent dat het op duizenden mensen tegelijk wordt getest. Beide bedrijven zeggen dat ze volgend jaar al honderden miljoenen tegelijk kunnen produceren."

Pessimisme

Dat lijkt hoopvol, maar deze week temperde CEO Ken Frazier van farmaceut Merck de verwachtingen. "We moeten mensen geen hoop geven op een vaccin aan het einde van 2020. In de laatste 25 jaar zijn er maar zeven succesvolle vaccins ontwikkeld", zei hij in een interview bij de Harvard-universiteit.
Gimbrère snapt de ietwat pessimistische houding van Frazier wel. "Het is ook politiek wat hij doet. Hij zegt tegen politici 'wacht niet op de wetenschap'. We kunnen nu eenmaal niet van de wetenschap verwachten dat er binnen twee jaar een vaccin is", aldus de wetenschapsjournalist.

Tweede golf

Bovendien heeft de wetenschap nog steeds meer gegevens nodig om verdere duidelijkheid over het coronavirus te kunnen scheppen, meent Gimbrère. "Misschien hebben we de tweede golf wel nodig om het virus nog beter te begrijpen. Dan is de statistiek helderder."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie