Gezondheid

Gommers: kijk uit met te snel versoepelen, 'we lopen over op de IC'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: kijk uit met te snel versoepelen, 'we lopen over op de IC'

[EO] Verschillende attracties worden opengesteld, zoals voetbalwedstrijden, musea en De Keukenhof. Met een negatieve test mogen mensen naar binnen. Intensivist Diederik Gommers vindt het erg snel: "De besmettingen gaan harder dan gedacht en je merkt direct dat we in de ziekenhuizen in de problemen komen", zegt hij in de podcast Virusfeiten.

#22 - Voetbalwedstrijden met publiek en De Keukenhof open. Komt dat niet wat vroeg?

Momenteel liggen er meer mensen op de intensive care dan was voorspeld. Het aantal mensen dat er afgelopen week lag, werd pas half april voorspeld, stelt de intensivist. "We lopen over in het ziekenhuis, op de intensive cares. Het is alle hens aan dek hier", aldus Gommers. Hij snapt dat mensen toe zijn aan een uitje, maar de wereld buiten het ziekenhuis lijkt een hele andere dan in het ziekenhuis.

Stapsgewijs

Gommers is niet tegen het open stellen van de attracties, zegt hij met nadruk. "We hebben eerder gezegd: als die piek in april komt, moet je voorbereiden om daarna stapsgewijs dingen over te zetten. Dat je daarover nadenkt en dingen versoepelt, vind ik hartstikke goed." Maar het moment wanneer je dat doet is belangrijk, vindt hij: "Je moet eerst de piek zien en als het dan daalt, dan moet je dán dingen openstellen."

Nu gaat het wel érg snel, vindt hij: "We hebben in schema's gezien dat als je te snel versoepelt, je nog een vierde piek kan krijgen en dat moet je niet in de wind slaan. Daarom moeten we het zorgvuldig doen."

Gommers krijgt vaak de kritiek dat hij alleen maar voor het ziekenhuis opkomt, vertelt hij. "Een ziekenhuis is niet belangrijker dan welke onderneming dan ook, maar we moeten het samen doen", vindt hij. Hij hoopt op solidariteit, want in het ziekenhuis leeft wel de angst dat mensen de regels minder serieus nemen.

Feyenoord

Zelf gaat de intensivist nog even niet naar zijn favoriete voetbalclub, Feyenoord. De Kuip zal open zijn tijdens de wedstrijd tegen Vitesse op 25 april, maar hij moet er nog even niet aan denken. "Ik kan niet op de IC gemist worden", zegt hij veelbetekenend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie