Gezondheid

'Slaap is meer dan alleen uitrusten'

AVROTROS
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Slaap is meer dan alleen uitrusten'

De een sliep door de stille straten dieper dan ooit, terwijl anderen een goede nachtrust door al het corona-piekeren nogal eens in gevaar kwam. En dat terwijl slaap essentieel is voor onze gezondheid. Neuroloog-somnoloog Arthur Kurvers pleit in Stax&Toine dan ook voor meer aandacht voor onze 'slaaphygiëne': "Het is een derde van je leven."

Kurvers wil wel een onderscheid maken tussen corona-moeheid en echte slaapproblemen. "Dat je slecht slaapt bij slecht nieuws, lijkt mij begrijpelijk. Dat hoort er gewoon een beetje bij. Pas als iemand drie maanden achter elkaar inslaap- of doorslaapproblemen heeft, spreek je van chronische insomnie."

Slaapcentrum

Kurvers wil mensen die voor zo’n langere periode klachten hebben, zich te laten onderzoeken in een slaapkliniek. In zijn Slaapcentrum in het Haaglanden Medisch Centrum onderzoekt Kurvers met zijn collega's zes verschillende slaapstoornissen. "Slaap heb je écht nodig."

Daarbij ziet Kurvers dat er nog steeds wel een taboe rust op klagen over je nachtrust. "Als mensen zeggen 'ik sla een nachtje over, slapen is voor watjes', dan vind ik dat wel onverstandig." Desondanks heeft een behoorlijk aantal Nederlanders klachten. "Een kwart van de mensen is niet tevreden over zijn of haar slaap", weet Kurvers.

Problemen

En dat kan behoorlijk wat teweeg brengen. Kurvers: "Je kunt sneller geprikkeld zijn, je somber voelen. Slecht slapen zorgt ook voor verhoogd risico op hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker. Slaap is echt breder dan uitrusten."

Daarom moet er meer aandacht komen voor de risico’s die slechte slaap met zich meebrengt en het belang van goede nachtrust, meent Kurvers. "Gelukkig zijn er op scholen wat programma’s, in het basis- en voortgezet onderwijs. Het is belangrijk dat je al op vroege leeftijd begint om het belang van slaap te onderstrepen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie