Gezondheid

Apenpokken in meerdere landen geconstateerd

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Apenpokken in meerdere landen geconstateerd

De apenpokken is in meerdere landen op de wereld geconstateerd ook in ons buurland België. Op het moment zijn er twee gevallen bekend in België.

Apenpokken in meerdere Europese landen geconstateerd

“We zien dit nu in talrijke landen in Europa en wereldwijd voorkomen”, vertelt viroloog Marc van Ranst in het NOS Radio 1 Journaal. Het virus maakt een zeldzame opmars in de wereld.

Symptomen

“Het is makkelijk te herkennen wanneer je de fotootjes gezien hebt. Dus ik daarom ook een oproep om de letsels van apenpokken zoveel mogelijk te delen. Zodat mensen het bij zichzelf herkennen”, vertelt van Ranst. “Het zijn bultjes, later ziet het eruit als puistjes en een beetje later komt daar een zwart korstje op. Dat valt uiteindelijk eraf. Mensen kunnen, afhankelijk van de persoon, er ziek van zijn. Dat begint met koorts, algemeen onwel voelen. Sommige kunnen ernstig ziek worden, de meeste gelukkig niet.”

In de meeste gevallen zullen mensen er dus niet erg ziek van worden, maar in zeldzame gevallen sterven mensen er wel aan. “Uit de grote reeks en die vind je enkel in Afrika, zien we dat één procent eraan sterft. In erge omstandigheden zoals in centraal Congo kan dat oplopen tot tien of elf procent.” Van Ranst verwacht niet dat het getal zo hoog zal zijn in Europa. “Maar we weten het niet, want we hebben nu pas een groter aantal gevallen in Westerse landen.”

Behandeling

Zodra patiënten symptomen vertonen, kunnen ze in principe direct behandeld worden. “Er zijn antivirale middelen waarvan we weten dat ze werken, maar die zijn nooit in grote trials uitgetest op mensen. Men heeft die wel uitgetest in dierenmodellen, bij apen. Daar weten we dat ze werken. Dan zullen nu de eerste trials bij mensen gebeuren in Europa, maar ook in Congo. Om te kijken of die medicatie nuttig ingezet kan worden", legt Van Ranst uit. “Het belangrijkste is dat de mensen geïsoleerd worden, zodat er geen andere gevallen uit voort komen.”

Komende dagen

“Dit is de eerste grote uitbreek, multinationaal, op verschillende continenten en op hetzelfde moment”, zegt Van Ranst. “De getallen zijn op dit moment erg laag, maar ik ben ervan overtuigd dat er in de volgende dagen heel wat landen positieven gaan melden. Dus we zien enkel nu het topje van de ijsberg.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie