Gezondheid

Gommers in Virusfeiten: 'Druk op IC’s is lager dan in de eerste golf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers in Virusfeiten: 'Druk op IC’s is lager dan in de eerste golf'

[EO] De druk op de intensive cares is lager dan tijdens de eerste golf. Dat zegt intensivist Diederik Gommers in de EO-podcast Virusfeiten. Sinds de zomer hebben er maximaal 610 coronapatiënten tegelijk op de IC gelegen. Dat is minder dan de helft dan tijdens de piek die in maart en april werd bereikt.

#7 - Coronavirus muteert, hoe ernstig is dat?

Volgens viroloog Marion Koopmans, net als Gommers lid van het Outbreak Management Team, kunnen IC-opnames worden voorkomen doordat artsen in een vroeg stadium medicijnen kunnen toedienen. Ook Gommers ziet dat de behandelmethoden op verpleegafdelingen aanslaan: "We doen iets goed, omdat er minder mensen naar de intensive care komen."

Omdat er nog geen medicijn tegen corona is, kunnen alleen symptomen worden bestreden. Dat heeft vooral in een vroeg stadium zin, want eenmaal op de IC sterft nog altijd bijna één op de drie patiënten. Dat aantal is vergelijkbaar met de eerste golf.

Onderliggende ziekte

Nadat de gemiddelde leeftijd van IC-patiënten in de zomer daalde, zijn het nu voornamelijk ouderen die op de intensive care behandeld worden. In tegenstelling tot de eerste golf ziet Gommers dat voornamelijk patiënten met een onderliggende ziekte op de IC. Volgens hem wordt deze kwetsbare groep minder goed beschermd dan in de eerste golf en dat ziet hij terug in het aantal opnames.

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om deze risicogroep met onderliggende ziektes voorrang te geven bij het vaccineren. Nadat het zorgpersoneel gevaccineerd is, zijn risicogroepen met een andere ziekte als eerste aan de beurt. Koopmans vindt dat een logische keuze, omdat daarmee de druk op de zorg kan worden beperkt. Ook Gommers is het eens met het advies van de Gezondheidsraad: "Zij hebben daar goed over nagedacht."

Virusfeiten

In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie