'Label plekken als gevaarlijk om kwetsbaren bewust te maken', pleit zorgondernemer Erik-Jan Vlieger

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Label plekken als gevaarlijk om kwetsbaren bewust te maken', pleit zorgondernemer Erik-Jan Vlieger

"Maak veilige en minder veilige plekken in Nederland en vertel kwetsbare mensen iets over hun kwetsbaarheid." Daarvoor pleit zorgondernemer Erik-Jan Vlieger in WNL Tegenpolen om zo beter het coronavirus te bestrijden. "Mensen onder de zestig met twee chronische aandoeningen lopen flink risico. Die moeten dat weten. Wij moeten zorgen dat huisartsen mensen briefjes doorsturen met: jij bent een kwetsbaar iemand en dat betekent dat je je beter niet op zulke plekken kan begeven."

Vlieger stelt dat de maatschappij zich nu heel netjes gedraagt. "Het virus zit nu vooral bij mensen onder de zestig. Zo'n tien procent van de besmettingen zit boven de zestig jaar nu terwijl dat een half jaar geleden heel anders was. Je ziet het al gebeuren dat kwetsbare mensen zichzelf isoleren. Maar het is heel moeilijk voor die mensen om zich te isoleren. Daar moeten wij iets op verzinnen."

Directeur-bestuurder van ANBO Liane den Haan merkt op dat ouderen nu al ontzettend solidair zijn met de jongeren. "Die zeggen zelf al dat ze een kwetsbare gezondheid hebben. Daar wil ik wel een onderscheid maken want als je vitaal bent is het anders dan als je een kwetsbare gezondheid hebt. Maar heel veel ouderen met een kwetsbare gezondheid nemen al hun verantwoordelijkheid en die zeggen: ik ga bijvoorbeeld niet meer op mijn kleinkinderen passen of ik ga alleen maar boodschappen doen in de supermarkt als het daar rustiger is. Die letten al heel goed op."

'Dat vraagt om solidariteit van de vitale mensen'

Zorgondernemer Vlieger denkt dat een andere aanpak van supermarkten goed zou zijn. "Daar is nu een shopuurtje van zeven tot acht uur 's ochtends, laten wij dat eens wat ruimer maken. We zeggen: tot twaalf uur 's middags is het bedoeld voor kwetsbaren. We zetten iemand bij de deur en letten heel goed op. Dat vraagt ook om solidariteit van de vitale mensen. Die moeten dat dan in acht nemen: wij gaan daar niet heen. Wij zorgen dan dat wij ons niet mengen."

'Label plekken als gevaarlijk om kwetsbaren bewust te maken'

Zulke maatregelen kunnen volgens Vlieger ook bij meer plekken in de maatschappij worden ingezet. "Bioscopen voor kwetsbaren kan bijvoorbeeld prima. Dan laat je een rij vrij en heb je een bezetting van 25 procent in een bioscoop. Maar daar kan een bioscoop niet van leven. Die gaat dan failliet. Wij kunnen ook zeggen: vitale mensen kunnen op een andere plek in de bioscoop terecht en dan heb je gewoon 100 procent vulling. Dat kunnen wij bij heel veel plekken doen en dat is ook hard nodig."

'Die plek moet je labelen als gevaarlijk'

Volgens de zorgondernemer kan de horeca bijvoorbeeld nu nog redelijk doordraaien omdat horecaondernemers enorme terrassen buiten neer hebben mogen zetten. "Die doen het niet meer vanaf oktober of november. Het kroegje bij ons op de hoek heeft hier geen ruimte voor en gaat failliet. Horeca wordt ook gemist door een heel groot gedeelte van de maatschappij. Bij zulk soort plekken kunnen we zeggen dat het een plek is waar het virus rond kan waren en die plek moet je labelen als gevaarlijke plek. Daar mag je als vitaal iemand heen. Als kwetsbaar iemand mag dat ook maar dat moet je wel weten dat je daar risico loopt. "

Den Haan merkt op dat wij nu meer weten over coronavirus dan een half jaar geleden. "Je ziet ook dat veel minder mensen met een kwetsbare gezondheid op dit moment ziek worden. Wij gaan er meer rekening mee houden en ik denk ook dat het goed is dat wij dat met elkaar doen."

Deze uitzending van Tegenpolen is ook te beluisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie