Wat Marion Koopmans ontdekte in Wuhan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat Marion Koopmans ontdekte in Wuhan

[EO] Het wordt tijd voor een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar vleermuizen. Dat vindt Marion Koopmans, die deze week terugkwam uit Wuhan waar ze namens de WHO de oorsprong van het coronavirus onderzocht. In de landen om China heen moeten de vleermuizen worden bekeken, zegt de viroloog in de podcast Virusfeiten, omdat ze belangrijk kunnen zijn in de oorsprong van COVID-19.

#14 - Vleermuizen in Wuhan, en: moeten we de verkiezingen uitstellen? - Virusfeiten

Koopmans landde donderdag weer in Nederland na een uitgebreid onderzoek in Wuhan. Op vrijdagochtend nam ze de podcast op, samen met Tijs van den Brink en Diederik Gommers.

Vleermuizen

Het virus dat in vleermuizen in China werd aangetroffen is op dit moment het virus dat het dichtst bij het coronavirus zit wat in mensen zit. Die virussen lijken op elkaar, maar zijn wel verschillend. "Er zit een soort gat tussen", vertelt Koopmans. Naar dat gat wordt nu gezocht.

Om dit gat te vinden zijn in China een aantal andere wilde dieren onderzocht op het coronavirus, maar er werd geen 'smoking gun' gevonden, vertelt Koopmans. Bij het MERS-virus werd zo’n diersoort wel gevonden. Toen werden er antistoffen in dromedarissen aangetroffen.

Het vleermuisvirus werd aangetroffen onder vleermuizen in het zuiden van China, niet in Wuhan. De vraag is of dat betekent dat er in vleermuizen ook virussen zijn die nog meer op SARS-CoV-2 lijken, want dan zou dat het bewijs zijn dat het een directe bron kan zijn. Koopmans vindt dat nu vleermuizen in omliggende landen in kaart moeten worden gebracht. "Cambodja, Thailand, Myanmar, dat grenst allemaal. En er zijn allemaal lijnen van handel van wilde dieren waardoor een vleermuisvirus via andere directen bijvoorbeeld op markten terecht kan komen."

Politiek gevoelig

Het onderzoek van de WHO ligt politiek gevoelig. Op de beslissing om geen onderzoek te doen naar de mogelijkheid dat het coronavirus in een lab in Wuhan is gecreëerd, kwam veel kritiek. Koopmans snapt dat wel, maar stelt dat de lab-ontsnapping 'niet waarschijnlijk' is. "Dat is een inschatting op basis van de kennis van nu, mocht er nieuwe informatie komen, ga je het opnieuw bekijken", zegt ze. De WHO-missie bezocht meerdere labs.

Sommige mensen denken dat er geheime Chinese programma’s zijn, hoort Koopmans ook wel eens. "Ja, daar komen wij als wetenschappers niet achter", vertelt ze. "Dan moet je vanuit de intelligence maar met bewijzen komen."

December

In Wuhan ontdekte Koopmans geen dingen die ze niet verwachtte, vertelt ze in de podcast. "In december (2019, red.) was er al grootschalige circulatie, maar je kunt niet zeggen dat het in oktober en november ook al gaande was", stelt ze.

Virusfeiten

In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie