Gezondheid

Voorzitter kinderartsen: vaccineer gezonde kinderen voorlopig niet

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter kinderartsen: vaccineer gezonde kinderen voorlopig niet

De komende zomerperiode is het vaccineren van kinderen niet aan de orde. Dat stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen en OMT-lid Károly Illy. “Ik ben niet overtuigd dat het verstandig is om kinderen nu te vaccineren. Wij als kinderartsen adviseren om hier de komende anderhalve maand niet mee te beginnen”, aldus Illy in het programma 1 op 1.

Deze conclusie die vooruitloopt op het advies van de Gezondheidsraad, wordt breed gedragen binnen de groep van kinderartsen, zegt Illy. De Gezondheidsraad, de adviesraad wanneer het over vaccineren gaat voor het kabinet, zal in de komende weken over de vaccinatie van de groep vanaf 12 jaar een beslissing nemen.

Deze week gaf André Rouvoet, de voorzitter van de GGD-GHOR al in dit programma aan, genoeg slagkracht te hebben ook deze groep mee te nemen in het vaccinatieprogramma en medio september geprikt te kunnen hebben.

Geen eigenbelang

“Het belangrijkste beginsel bij vaccineren is dat je het prikken in het belang van het kind doet. Dat is in het geval van het corona-vaccin niet zo”, zegt kinderarts Károly Illy. Nederlandse baby's, peuter, kleuters en jonge kinderen krijgen een rits aan prikken, zoals de DKTP-vaccinatie, maar zo stelt de kinderarts: “Dat is om het kind zelf te beschermen tegen bijvoorbeeld tetanus of polio.”

Het prikken met Pfizer of Moderna bij kinderen zou je doen om de samenleving te beschermen. Gezonde kinderen worden normaal gesproken niet ziek van corona.

Toch zijn er wel zeker kinderen die ziekteverschijnselen krijgen van corona. Vandaag werd bekend dat er naar schatting 350 kinderen in Nederland ernstige klachten hebben overgehouden aan een besmetting met het virus. Illy vindt dat geen reden om nu al te starten met het vaccineren van de groep vanaf 12 jaar. “Het zogenaamde long-covid bij kinderen is een fenomeen dat we mee moeten wegen, maar het blijft een heel klein percentage dat echt ziek wordt.”

Zelf beslissen

Afgelopen woensdag heeft de Gezondheidsraad groen licht gegeven om kinderen uit risicogroepen die de griepprik krijgen, ook te vaccineren met corona. Mocht het in de toekomst zo zijn dat we in Nederland ook overgaan op kinderen vanaf 12 jaar vaccineren, beslist de minderjarige altijd zelf. Dat is in de wet vastgelegd. Illy: “Er gaat geen prik in, als het kind het niet wil. In alle gevallen beslist het kind.”

Inmiddels zijn wereldwijd, in landen als Canada, de VS en Frankrijk, al meer dan één miljoen gezonde kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd. “Daar hebben we nog geen vervelende gevolgen van gezien.” Toch is Illy niet overtuigd om ook in Nederland al te beginnen. “Al kunnen zich situaties voordoen dat het toch noodzakelijk wordt, bijvoorbeeld bij het ontstaan van brandhaarden op scholen.” Maar volgens Illy is het nu en zelfs “de komende anderhalve maand” onnodig om kinderen te vaccineren en zou hij als kinderarts en OMT-lid niet adviseren kinderen de keuze te geven zich te laten inenten.

Noodzakelijk

Volgens het OMT-lid is er nu met de dalende cijfers geen noodzaak om kinderen ook naar de prikhallen te sturen. “We monitoren nu heel goed en weten exact in welke gemeente de besmettingen zijn en hoe hoog de vaccinatiegraad is. Ik ben ervan overtuigd dat we bijtijds kinderen kunnen vaccineren, mocht dat nodig zijn”, zegt Illy.

Wel vindt hij het belangrijk dat kinderen niet als niet-gevaccineerden opeens moeten worden getest als ze bijvoorbeeld naar de dierentuin, het zwembad of een festival gaan. “Kinderen moeten wel de kans hebben volledig deel te nemen aan de maatschappij, ook zal zijn ze niet gevaccineerd.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie