Griepprik halen of niet? 'Het scheelt druk op ziekenhuizen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Griepprik halen of niet? 'Het scheelt druk op ziekenhuizen'

Het griepseizoen is begonnen en de verwachting is dat door de coronacrisis extra veel mensen een griepprik gaan halen. Volgens huisarts en epidemioloog Gé Donker is dat goed nieuws. Door veel te vaccineren tegen griep, brengen we het aantal grieppatiënten omlaag. Dat verlaagt de druk op ziekenhuizen en IC’s. Volgens Donker is dat juist in coronatijden belangrijk, zo zegt ze in Dit is de Dag.

Hoewel griepvaccins een relatief lage effectiviteit hebben, kan het nemen van een griepprik toch belangrijk zijn. Volgens Donker beschermt een vaccin gemiddeld 50 procent van de gevaccineerden tegen griep. Ondanks dat dat vergeleken met andere vaccins relatief laag is, kan het volgens Donker een belangrijk verschil zijn: "Als we het aantal ziekenhuispatiënten door griep kunnen halveren, scheelt dat in de druk op ziekenhuizen."

Weinig vertrouwen

Arts Bert Keizer is in ieder geval niet van plan om zich te laten vaccineren. Hoewel hij wel een uitnodiging ontvangt, heeft hij weinig vertrouwen in de werking van het vaccin.

Volgens hem heeft het RIVM nooit opengestaan voor een open wetenschappelijke discussie over de werking van het griepvaccin en is er geen sluitend bewijs dat de prik effect heeft. Zo is het vaccin nooit onderzocht op twee gelijke onderzoeksgroepen, waarbij de ene groep een werkend vaccin en de andere groep een placeboprik krijgt. Zo’n dubbelblind onderzoek is volgens Keizer essentieel om de werking van een vaccin objectief vast te stellen.

Heeft een griepprik nut?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie