Is corona écht voorbij als we allemaal zijn gevaccineerd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is corona écht voorbij als we allemaal zijn gevaccineerd?

Een mijlpaal: één op de drie volwassen Nederlanders is inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Maar hoe ziet ons leven eruit als we allemaal ingeënt zijn? Is het virus dan verleden tijd? Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond zegt daar in Dit is de Dag positief over te zijn: "Over een paar maanden zijn we hier waarschijnlijk van de pandemie af."

Maar zijn we ook echt van het coronavirus af? Daar is Van Egmond iets minder stellig over: "Dat het echt weggaat is onwaarschijnlijk, want er zijn nog grote delen in de wereld waar het coronavirus nog voorkomt. Dus het kan ook zo weer geïmporteerd worden. Gelukkig zijn de vaccins nu nog voldoende beschermend tegen de nieuwe mutaties, en vaccins kunnen binnen drie maanden aangepast worden."

Kruispunt

Volgens voormalig hoofdinspecteur van de gezondheidszorg Wim Schellekens staan we nu op een kruispunt: "Ik ben heel benieuwd wat er nu gebeurt. De cijfers dalen weer, maar als de lockdownmaatregelen ook afgeschaald worden, heeft het virus weer vrij spel onder degenen die niet zijn gevaccineerd. Een derde van de volwassenen is nu gevaccineerd, straks is dat misschien wel 50 procent. Maar iedereen onder de 18 jaar is nog niet gevaccineerd."

Schellekens ziet problemen bij de vaccinatiebereidheid tussen de 20 en 60 jaar. "Daar maak ik mij nog wel zorgen over, want als het virus weer exponentieel gaat groeien onder die groepen, dan kunnen we in oktober weer niet zonder extra maatregelen. Laten we uitgaan van een somber scenario, dan zijn we het beste voorbereid."

Epidemioloog Frits Rosendaal beseft zich ook dat als de vaccinatiebereid hoog is, de besmettingen omlaag gaan. "Maar er zullen ook wel weer nieuwe varianten komen. In Brazilië, Afrika en India muteert het virus nog. Dat zal onze toekomst bepalen. Het zou heel goed kunnen dat we elk jaar opnieuw moeten vaccineren."

Nagelsalons

Volgens Rosendaal verkeren we te veel in een staat van 'één week vooruitkijken': "We hebben een langere blik nodig. Misschien moeten we elk jaar de risicogroepen vaccineren." Rosendaal hoopt dat het kabinet bij de volgende persconferentie meer kijkt naar toekomstige scenario’s: "Dat lijkt me nuttiger dan obsessief te praten over nagelsalons. Dat zijn details, maar de overheid moet vergezichten schetsen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie