Geschiedenis
MAX

Dennis te Kloese herinnert zich busdrama HSV De Zuidvogels als de dag van gisteren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dennis te Kloese herinnert zich busdrama HSV De Zuidvogels als de dag van gisteren

Op 23 augustus 1997 gebeurde er een tragisch ongeluk met de spelersbus van amateurvoetbalvereniging De Zuidvogels uit Huizen. Het kostte drie jonge voetballers het leven. De huidige directeur van Feyenoord, Dennis te Kloese, zat ook in die bus. In Villa VdB blikt hij terug op die dag, die hij nooit vergeet.

Video niet beschikbaar

Het is 23 augustus 1997, de selectie van HSV De Zuidvogels komt terug van een oefenwedstrijd in Brabant. Het is die dag erg warm en op de terugweg gaat het mis. Er hangt een beetje baldadige sfeer in de bus. Drie voetballers klimmen op de bank en openden een noodluik van de bus. Maar een stalen hoogtebalk, waar de bus op dat moment onderdoor rijdt, kost Sergio van Dorssen (18), Martijn Bout (22) en Axel Vermeulen (25) het leven.

Quote

"Het was onwerkelijk om het te zien gebeuren"

Dennis te Kloese

Een van de inzittenden die het allemaal gezien heeft is Dennis te Kloese, tegenwoordig algemeen directeur van Feyenoord. In de jaren ’90 is hij speler van De Zuidvogels. "Ik weet nog dat ik een flinke klap hoorde, je staat er niet bij stil dat er zoiets kan gebeuren. Het is onwerkelijk om het zien te gebeuren."

Hechte gemeenschap

De impact van deze extreem traumatische ervaring is enorm geweest, zowel op de bewoners van de gemeente Huizen maar ook op het persoonlijke leven van Dennis: "Het was een hechte gemeenschap, we kenden elkaar goed, we waren jonge jongens met illusies en dromen. Van het een op het andere moment was het weg." Het heeft Te Kloese moeite gekost om er open over te praten, vertelt hij: "Men zegt wel dat tijd alle wonden heelt maar in dit geval is die wond nog open. Je hebt er geen besef van dat zoiets kan gebeuren."

Herdenken

Vanavond gaat Kloese naar de herdenking, vertelt hij in Villa VdB: "Dat is ook fijn. Als er ook maar iets van steun en warmte aan de familieleden kan worden overgebracht dan is dat belangrijk. Ik hoop dat het enige steun en verzachting geeft. Het is in ieder geval nu een goed moment om er 25 jaar later bij stil te staan. Hopelijk kunnen de nabestaanden er iets positiefs uithalen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie