Eva in New York

Eva Jinek: 'Weinig mensen gaan stemmen, ze zijn op de verkiezingen afgeknapt'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Eva Jinek: 'Weinig mensen gaan stemmen, ze zijn op de verkiezingen afgeknapt'

[KRO-NCRV] “Het is onbegrijpelijk, maar Amerika heeft van alle ontwikkelde democratieën één van de laagste opkomst percentages, zo rond de 50 procent”, vertelt Eva Jinek bij De Ochtend op NPO Radio 1. "Ter vergelijking: bij ons in Nederland was dat bij de laatste verkiezingen bijna 75 procent. In België stemt meer dan 80 procent, net als in Zweden. Bij de laatste presidentsverkiezingen hier, in 2012, heeft slechts 53 procent gestemd.”

Bekijk hier het gesprek met Eva Jinek vanuit New York:

Verkiezingen zijn een afknapper

Volgens Eva zijn mensen afgeknapt op de verkiezingen. “Dat zal dit jaar meer dan ooit zijn, na zo’n giftige campagne. En voor sommige mensen is het gewoon moeilijk om te stemmen. Ze kunnen in hun staat bijvoorbeeld niet vervroegd stemmen of het is ingewikkeld omdat het maar op die ene dag kan. En op de dag zelf kost het vaak veel tijd. Veel mensen staan lang in de rij, soms urenlang.”

“Maar de wil om te stemmen is er bij heel veel mensen al bij voorbaat niet", vertelt Eva. Bijna 60 procent van de Amerikanen vindt dat de politiek in algemene zin, en de verkiezingen, bepaald worden door mensen met geld en grote corporaties. Ze vinden daarom dat het toch geen zin heeft om te stemmen.”

‘Als je niet stemt, ben je m’n vriend niet’

Eva ontmoet een vrijwilliger, Essence. Zij ging met andere vrijwilligers ’s ochtends vroeg met de bus naar swingstate Pennsylvania, om mensen over te halen om op Clinton te stemmen. Essence vertelt wat ze zegt als ze bij mensen aanbelt.


Lees ook: Eva Jinek: 'Zo erg heb ik de verkiezingen nog niet meegemaakt'

“Hey how’s it going, sorry to bother you! And just let them know I am here to let them know about the election. Make sure they know their polling location, ask if they need a ride to the polls.”

“Ze vragen mensen of ze gaan stemmen en vooral of ze vervoer hebben naar een stemlokaal. Als ze geen vervoer hebben, dan staat er een leger vrijwilligers klaar om ze daarheen te brengen. Ze gaan nog net niet je veters strikken, maar ze doen er dus alles aan om die stemmen binnen te harken”, vertelt Eva.


Essence vindt het belachelijk dat er zo weinig mensen stemmen. “Ik begrijp het niet, mijn hele familie stemt wel. Als je niet stemt, ben je geen vriend van me”, lacht ze. Eva denkt dat het kwartje nog de goede kant op kan vallen. “We weten dat er nu al 22 miljoen mensen vervroegd hebben gestemd, dat is meer dan in 2012, dus het lijkt de goede kant op te gaan.”

Lees ook: Steeds meer Amerikanen in therapie door verkiezingsstress

Eva Jinek peilt in de laatste week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen de stemming onder de inwoners van New York. Elke werkdag is om 9.40 uur is de rubriek Eva in New York te horen in De Ochtend op NPO Radio 1. Op de NPO Radio 1-website verschijnen extra bijdrages van Eva Jinek.

Ster advertentie
Ster advertentie