Eva in New York

'Er is een hoop wat niet goed is in Amerika, maar hier kan ik trots op zijn'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is een hoop wat niet goed is in Amerika, maar hier kan ik trots op zijn'

[KRO-NCRV] Eva is net als de meeste Amerikanen de negativiteit rondom de verkiezingen een beetje zat. "Er is namelijk ook zoveel om verheugd over te zijn: voor het eerst in de 240 jaar dat Amerika bestaat, is er een grote kans dat de president een vrouw wordt. Dat is iets om trots op te zijn", vertelt ze bij De Ochtend op NPO Radio 1.

"Ik ben naar een Hillary Call Center gegaan, een verzamelplek voor vrijwilligers van de campagne. Deze was in het zuiden van Brooklyn, op de 24e verdieping van een hele grote flat. Als je de lift uitstapt hangen de muren al helemaal vol met zelfgemaakte posters en tekeningen. Allemaal pro-Hillary en in een van die grote ruimtes zaten een stuk of twintig vrijwilligers achter een laptop te bellen."Eva spreekt een vrouw, Laurie, die eigenlijk een hekel aan bellen heeft. "Laurie legt uit wat ze vandaag aan het doen waren: bellen met geregistreerde democratische kiezers in de staat North-Carolina om ze aan te moedigen om te gaan stemmen. En ja, ze heeft een bloedhekel aan bellen en gebeld worden, maar ze zegt: deze verkiezingen zijn te belangrijk om niet meet e helpen."

"Ik vroeg haar ook hoe belangrijk het is voor Amerika dat er mogelijk een vrouw president wordt. Ze vindt dat geweldig, en het werd ook tijd wat haar betreft. Ze noemt dit de belangrijkste verkiezing van haar leven. Vooral omdat de gevolgen te ernstig zijn als Hillary het niet wordt, want in haar ogen is Trump echt een gevaar."

Lees ook: Eva Jinek: 'Amerikanen vinden verkiezingen enger dan Halloween'

Aan de andere kant van de stad wordt Eva bij een vrouw uitgenodigd die juist tegen Hillary is. "Ik ben op bezoek gegaan bij Candy, ze woont weer in een hele andere deel van de stad, aan de Upper East Side. Zo’n mooi, typisch New Yorks appartementsgebouw met een keurige ‘doorman’ bij de ingang. Ze wilde me graag thuis ontvangen en ik vroeg haar of zij graag een vrouw als president wil."

Quote

Hillary is so corrupt, such a liar and a deceiver.

Candy

"Absolutely I think a woman should be president, one day. And I can’t wait for that day. Because you know what a woman brings: a brain, a sensitivity that men don’t have. And sympathy. But we can also be very strong. And together make great decisions. But you’re no fan of Hillary Clinton? Because she’s so corrupt and such a liar. And a deceiver. That’s why I’m not a fan of hers."

"Ja, daar gelooft ze in. Alleen niet als die vrouw Hillary Clinton is, want dat is een corrupte leugenaar en een oplichter… Ik vroeg Candy ook of ze niet het gevoel had dat Clinton anders beoordeeld wordt omdat ze een vrouw is, en zij zei van niet, het was juist haar kandidaat Trump die met zoveel vooroordelen te maken had."


I feel he’s being judged unjustly. And it’s really sad. Men will be men anywhere. And if a man started touching your behind and kissing you on the mouth, how would you deal with that? I would say thank you! I would love it. I really would!

Dit ging uiteraard over het feit dat Trump aan het opscheppen was over hoe die vrouwen bij hun kruis pakt. Ik vroeg het aan Candy omdat ze zei: "Trump wordt verkeerd beoordeeld. Mannen zijn mannen, en als een man mij zo beetpakt, zou ik hem bedanken en het heerlijk vinden".

Lees ook: Eva Jinek: 'Ik kan niet hardmaken dat deze rally doorgestoken kaart is, maar hij is wel heel vreemd'

"Ik was ook even sprakeloos. Maar hoe gek ik het vond wat ze zei, het was echt leuk bij haar thuis. Ze was zo lief en hartelijk. Ze zei meteen: als je de kamer die je nu hebt niet leuk vindt, kun je altijd bij mij komen logeren, geen probleem."

"Wat ik me ook realiseerde in de metro naar huis: er gaan straks Amerikanen stemmen die bij de laatste twee verkiezingen op een zwarte man hebben gestemd. Die gaan nu voor een vrouw stemmen. Er is een hoop wat niet goed is in Amerika, maar dit is iets waar ik echt trots op kan zijn."

Lees ook: Eva Jinek: 'Zo erg heb ik de verkiezingen nog niet meegemaakt'
Bekijk hier de bijdrage van Eva Jinek vanuit New York.

Eva Jinek peilt in de laatste week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen de stemming onder de inwoners van New York. Elke werkdag is om 9.40 uur is de rubriek Eva in New York te horen in De Ochtend op NPO Radio 1. Op de NPO Radio 1-website verschijnen extra bijdrages van Eva Jinek.

Ster advertentie
Ster advertentie