Eva in New York

Steeds meer Amerikanen in therapie door verkiezingsstress

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer Amerikanen in therapie door verkiezingsstress

[KRO-NCRV] Eva ontdekt dat de Amerikanen zeer gestrest worden van de verkiezingen. Het is zelfs zó erg, dat 52% van de Amerikanen met een verhoogd stressniveau kampt. En Eva heeft er zelf ook een beetje last van, vertelt ze bij De Ochtend op NPO Radio 1.

"Ik liep gisteren in de stad en toen zag ik een bord bij een antiekzaak waar op stond: Election Anxiety Sale, 20 procent korting. Kortom: een uitverkoop om iedereen die stress ervaart door de verkiezingen tegemoet te komen", zegt Eva.
"52 procent van de Amerikanen kampt met verhoogde stress door de verkiezingen, heeft de Vereniging van Amerikaanse Psychologen bekendgemaakt. Psychotherapeuten door het hele land zeggen dat patiënten steeds vaker binnenkomen met klachten die expliciet te maken hebben met de verkiezingen."

"Ik was natuurlijk benieuwd naar hoe dat voelt, hoe mensen dat beleven, die election anxiety. Dus ben ik langsgegaan bij Alexandra. Ze is choreografe en woont in Fort Green, in Brooklyn, met haar man en kinderen en ik vroeg haar wat voor effect de verkiezingen op haar hebben."
Quote

Ik voel net zo veel stress voor deze verkiezingen, als voor de Irak-oorlog

Alexandra

Lees ook: Eva Jinek: 'Amerikanen vinden verkiezingen enger dan Halloween'

"Alexandra vertelde me: ik ben zo gestrest, het is niet normaal. Ik voel me eigenlijk de hele tijd beroerd, heb gewoon een knoop in mijn maag. Ze zei ook: de laatste keer dat ik zoveel stress heb ervaren over de actualiteit was in de aanloop naar de Irak-oorlog."

"Ze vertelde ook dat iedereen die ze kent er last van heeft. Ze zegt: Defcon 1, dat is zeg maar het dreigingsniveau van een nucleaire oorlog, zo omschrijft zij het gevoel bij haar en haar vrienden. En het is zo erg dat het bijna een dwangmatige obsessie begint te worden. Ze zijn allemaal constant bezig het nieuws te checken, de peilingen in de gaten te houden, elke vijf minuten aan het kijken of er iets is veranderd."

Ruzie maken met iemand die je liefhebt

Heeft Eva ook last van verkiezingsstress? "Zo zou ik het niet noemen, maar ik maak me wel zorgen", vertelt Eva. "Vooral over de lange termijn, los van wie er president wordt. Amerika is zo diep verdeeld nu, er zijn tijdens deze campagne zoveel verschrikkelijke dingen gezegd, over en weer.”

"Het voelt een beetje alsof je ruzie maakt met iemand waar je van houdt. Je kan harde dingen zeggen, maar soms zeg je dingen die je niet meer terug kan nemen, die iets echt voorgoed kapot maken."Lees ook:
Eva Jinek: 'Zo erg heb ik de verkiezingen nog niet meegemaakt'

“Ik zie bijvoorbeeld niet hoe iemand als Alexandra ooit nog op een normale manier zou kunnen omgaan met iemand die voor Trump stemt. Je kan het oneens zijn en zeggen: ‘we agree to disagree’ en even goede vrienden. Maar even goede vrienden, dat hoor ik nergens meer.”

Toch blijft Eva optimistisch. “Dit land heeft er een enorm talent voor om zichzelf opnieuw uit te vinden, om zichzelf te vernieuwen. Het land heeft ook al heel veel overleefd. Daar houd ik me maar aan vast."

Bekijk hier de bijdrage van Eva Jinek vanuit New York:Eva Jinek peilt in de laatste week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen de stemming onder de inwoners van New York. Elke werkdag is om 9.40 uur is de rubriek Eva in New York te horen in De Ochtend op NPO Radio 1. Op de NPO Radio 1-website verschijnen extra bijdrages van Eva Jinek.
Ster advertentie
Ster advertentie