Eva in New York

Eva Jinek: 'Zo erg heb ik de verkiezingen nog niet meegemaakt'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Eva Jinek: 'Zo erg heb ik de verkiezingen nog niet meegemaakt'

Het is ‘superspannend’, zegt Eva Jinek, de laatste dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Het is écht nog niet duidelijk wie het wordt”, vertelde ze bij De Ochtend op NPO Radio 1. “Dat de FBI-baas het onderzoek naar Clintons e-mails heeft heropend, zo in de laatste dagen voor de verkiezingen, noemen ze hier een explosieve Oktober Surprise.”

Het land is volgens Eva nog nooit zo verdeeld geweest bij de verkiezingen. “Dit zijn mijn derde verkiezingen als journalist in de VS en zo erg is het nog nooit geweest. Ook op microniveau, in de verhouding tussen mensen.”

Eva zegt dat New Yorkers niet meer durven vertellen of wie ze stemmen. “New Yorker Nick vertelt zijn vrienden – die dus overwegend op Hillary gaan stemmen – niet meer dat hij op Trump wil stemmen want dan zouden ze de vriendschap beëindigen. Dat is waar het in de VS is beland.”


Met de 'Speak up Cup' van de keten 7/11 kan koffie-drinkend Amerika kenbaar maken op wie zij stemmen. Bij de winkels in New York zijn alleen nog Republikeinse bekers over, de Democratische bekers zijn al op, aangezien New Yorkers bijna allemaal voor Hillary kiezen.

The Naked Cowboy

"De verkiezingen houden iedereen bezig", vertelt Eva, "ook hier in New York waar ik even naar de Trump Tower ben gegaan. Bij het hoofdkwartier en de woonplek van Trump is altijd wel reuring, er staan zelfs permanent camera’s op gericht. Het is de ideale plek voor voor en tegenstanders van Trump. Ik zag er de wereldberoemde Naked Cowboy: letterlijk een naakte cowboy. Hij stond er in zijn ondergoed en met z’n gitaar, met het woord Trump over z’n hele kont geschreven. En hij is duidelijk fan."

De laatste dagen

Volgens Eva zijn de laatste dagen erg spannend, want het is echt nog niet duidelijk wie het wordt. “Uit peilingen blijkt dat 3 van de 10 mensen die twijfelden aan Clinton, haar niet meer zullen steunen vanwege het nieuwe FBI-onderzoek. Trump smult ervan. En Clinton is vol in de aanval gegaan, ook op de baas van de FBI. Kortom: superspannend.”

Eva Jinek peilt in de laatste week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen de stemming onder de inwoners van New York. Elke werkdag is om 9.40 uur is de rubriek Eva in New York te horen in De Ochtend op NPO Radio 1. Op de NPO Radio 1-website verschijnen extra bijdrages van Eva Jinek.

Ster advertentie
Ster advertentie