'Vrouwenvoetbal verdient meer'
- Nieuws
- 'Vrouwenvoetbal verdient meer'
Na drie keer winst spelen de Oranje heldinnen vanavond tegen Zweden in de kwartfinale. Ongetwijfeld zullen vanavond weer, net als voorgaande avonden, miljoenen mensen kijken naar de verrichtingen van de speelsters. "Hoog tijd om het vrouwenvoetbal verder te professionaliseren", aldus Martine Prange, hoogleraar filosofie in Tilburg en voormalig Oranjespeelster.
"Met het EK in Nederland is er nu toch een historische kans op een kentering in het perspectief van vrouwenvoetbal. Vrouwen worden al heel lang vergeleken met de mannen, 'ze kunnen niet zo goed als mannen voetballen', wordt vaak gezegd. Nu ziet men dat vrouwen ook goed presteren en internationaal meetellen. Dat levert veel sympathie op", legt Prange uit. Hoogste tijd om het vrouwenvoetbal serieuzer te nemen en naar een professioneler niveau te tillen, aldus Prange.
Volgens de voormalige voetbalster zijn er twee dingen die moeten gebeuren: Er moet een sterke competitie komen in Nederland en vervolgens moet dat de juiste commerciële- en media-aandacht krijgen. Vrouwenvoetbal moet veel meer op televisie en in kranten komen. Ook de reguliere competities en niet alleen een EK.
Voetballen op gravel en zand
In de jaren '80 en '90 voetbalde Prange zelf in de voetbaltop, maar er heerste toen een 'oppressie cultuur'. "Er was voor vrouwen en meisjes heel weinig stimulans om te gaan voetballen. We ondervonden veel hindernissen, vooral op topniveau. Ik heb bijvoorbeeld nooit kunnen trainen op gras. We moesten op gravel of zandvelden trainen en altijd met te weinig ballen."
Met de opkomst van het vrouwenvoetbal heeft Prange onderzocht hoe meiden het voetbal nu zelf beleven en of ze dezelfde weerstand ondervinden. "Dat is deels hetzelfde en deels anders. Dat valt me erg tegen." Eén van de oorzaken is dat de vergelijking met mannen het lastig blijft maken om plek en waardering te vinden. De tweede is dat op het moment dat de vrouwen het goed doen, er altijd een conservatieve stroming is die dat probeert in te dammen en het in de gedoogzone probeert te krijgen."
Gratis naar Ajax
Maar om serieus mee te kunnen doen, moet er een sterke competitie voor vrouwen ontwikkeld worden. "De sporters moeten dan ook betaald worden, dat is nog niet zo. Nu kan je gratis of voor 5 euro naar Ajax en de kaartjes voor de halve finale van het EK zijn zelfs maar 15 euro. Dat betekent dat de speelster dus een stuk minder geld krijgen dan de mannen." Daarnaast kan met behulp van sponsoren het vrouwenvoetbal ook beter onder de aandacht worden gebracht.
Luister naar het hele gesprek met Martine Prange in Radio EenVandaag: