EenVandaag
AVROTROS

Hoe hard gaan de loonkosten omhoog? 'Een hoge stijging, maar niet ongekend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe hard gaan de loonkosten omhoog? 'Een hoge stijging, maar niet ongekend'

De loonkosten staan op het punt om enorm te stijgen. Volgend jaar krijgen werknemers naast hoge energieprijzen ook met deze loonstijging te maken. Volgen beleidsadviseur Niek Hinsenveld van werkgeversvereniging AWVN stegen de lonen zelfs nog nooit zo hard. Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie bij EenVandaag.

De meeste werknemers in Nederland hebben een CAO-loon en krijgen volgend jaar een stijging van hun loon van 3,5 procent.

Jaren 70

Volgens senior econoom Marcel Klok van ING stijgen de lonen inderdaad hard, maar komen we niet aan een record. Bij het vergelijken van lonen gaat het volgens hem nagenoeg altijd om CAO-lonen. "Daarnaar gekeken hebben we te maken met een hoge stijging, maar geen ongekende stijging."

Zo vielen de CAO-lonen in de jaren 70 bijvoorbeeld veel hoger uit. "Toen hadden we te maken met een hoge inflatie door de oliecrisis en waren de lonen nog gekoppeld aan de inflatie. Werknemers konden toen rekenen op een stijging van 15 procent."

Koopkracht nog laag

Nu dus geen ongekende, maar wel een hoge stijging. Volgens econoom Bas Jacobs is dat voor werknemers mooi meegenomen, maar is er toch geen reden voor een feestje.

"Door de hoge inflatie kun je nog steeds minder kopen. De spullen die wij willen hebben zijn nou eenmaal duurder geworden."

Sombere toekomst

Voor ondernemers is het dus sowieso geen fijn nieuws. Volgens directeur Leendert-Jan Visser van branchevereniging MKB zien veel van hen de toekomst somber tegemoet. Ook al omdat ze de afgelopen jaren sowieso getroffen zijn door meerdere crises. "In plaats van de vraag of je gaat investeren, is het nu omgeslagen in de vraag of je er over een maand of twee nog kan zijn."

Die angst voor een toekomst waarbij alle kosten zich blijven opstapelen wordt bevestigd door Pieter Fris van onderzoeksbureau Panteia. Volgens hem is de toekomst niet zo rooskleurig. "Als we de cijfers doorrekenen zien we dat een gemiddeld bedrijf in de rode cijfers eindigt." In alle zestien sectoren die zij onderzochten, zien zij dat de hogere kosten voor problemen zorgen. "Het betekent niet dat dit voor ieder bedrijf geldt, maar het zal zeker gaan om een groot aantal bedrijven in die sectoren."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie