Economie
NOSNTR

Grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen met bijna 12%: 'Behoorlijke compensatie'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen met bijna 12%: 'Behoorlijke compensatie'

ABP verhoogt per 1 januari de pensioenen met 11,96 procent. Het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijsmedewerkers noemt het fijn dat het de pensioenen zo fors kan verhogen. We praten erover in Nieuws en Co met hoogleraar micro-economie Marike Knoef.

"Dat is een behoorlijke compensatie voor de inflatie en de koopkracht van de ouderen", aldus Knoef. Bijna een miljoen mensen krijgen een pensioen van ABP. En nog eens ruim twee miljoen krijgen dat in de toekomst. Daarmee is het het grootste pensioenfonds van Nederland.

ABP en ook veel andere pensioenfondsen hebben jarenlang de pensioenen niet kunnen verhogen, vanwege te lage dekkingsgraden. Maar daar is de laatste tijd verandering in gekomen. Op 1 juli werd het ABP-pensioen al verhoogd met 2,39 procent. Dat was toen voor het eerst sinds 2010 dat de pensioenen omhoog gingen.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds voldoende vermogen heeft om de pensioenen van nu en in de toekomst uit te betalen. Hoe hoger boven de 100 procent dit is, hoe beter het fonds ervoor staat. ABP kan de pensioenen verhogen doordat de dekkingsgraad de afgelopen tijd is gestegen. En die dekkingsgraad steeg weer doordat de rente omhoog ging.

Ook heeft de Tweede Kamer besloten de regels voor het verhogen van pensioenen tijdelijk te versoepelen. Zo zijn pensioenfondsen dit jaar toegestaan om al vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105 procent te verhogen, in plaats van de wettelijke grens van 110 procent. Als ABP de oude strengere regels had gevolgd, dan was de verhoging maximaal 3,8 procent geweest.

Versoepelde regels

De versoepeling van de regels is er nu vanwege de komst van een nieuw pensioenstelsel. In dat nieuwe stelsel wordt het makkelijker om de pensioenen te verhogen als het goed gaat, maar ook te verlagen als het minder gaat. Het plan is dat pensioenfondsen komende jaren overstappen op dat nieuwe systeem.

Overigens is dat nog geen uitgemaakte zaak: de Tweede en Eerste Kamer moeten nog stemmen over de invoering. "Als het nieuwe stelsel er niet komt, dan moet eerst een behoorlijke buffer opgebouwd worden voordat de pensioenen verhoogd kunnen worden. Dan duurt het wat langer", weet Knoef.

'Genoeg over voor jonge leden'

Een groep jongere leden van ABP vroeg het pensioenfonds onlangs nog voorzichtig om te gaan met de ruimte die er nu is om de pensioenen te verhogen. Want zij vrezen dat als de pensioenen nu fors omhooggaan, er minder is voor mensen die in de toekomst met pensioen gaan.

"Wat je nu uitkeert, kun je later niet meer uitkeren", zegt Knoef. "Volgens de regels is het wel verantwoord om de pensioenen te verhogen, maar helemaal 100 procent zeker ben je nooit. We weten niet hoe de toekomst eruitziet. We kunnen wel met hoge zekerheid zeggen dat er voldoende geld over is voor de toekomstige generaties."

nc pensioenen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie