Economie
NOSNTR

Shell verdubbelt winst: 'Aandeelhouders moeten nú ingrijpen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Shell verdubbelt winst: 'Aandeelhouders moeten nú ingrijpen'

Shell heeft een van de beste jaren in zijn 125-jarig bestaan achter de rug. Geholpen door de hoge olie- en gasprijzen maakte het concern bijna 38,5 miljard euro winst. Dat is ruim twintig miljard meer dan een jaar eerder, waarmee de winst van Shell ruim is verdubbeld. In Nieuws en Co contact met aandeelhouder Mark van Baal, oprichter van de groene beleggingsclub Follow This.

"Shell zelf kan de kritiek heel makkelijk afwenden door de miljarden winst die ze nu maken massaal in te zetten voor de energietransitie", aldus Van Baal. "Dan help je mensen pas echt. Dat is de beste manier om de energieprijzen omlaag te krijgen. En dat zou nú moeten gebeuren. Duurzame energie is niet afhankelijk van een oorlog in Oekraïne. We hebben twee grote crises nu, de energiecrisis en de klimaatcrisis. Die kunnen allebei opgelost worden door te investeren in windparken op de Noordzee en zonneparken in de Sahara."

'Aandeelhouders moeten ingrijpen'

"Waar wij met bedrijven als Shell over praten is hoe ze kunnen investeren. Dit is een unieke kans om al die miljarden in groene energie te stoppen. Dat is Shell nog niet van plan. Daarom moeten aandeelhouders ingrijpen en tegen die bedrijven zeggen: stop met het zoeken naar nog meer olie en gas en te investeren en de businessmodellen van de toekomst", stelt Van Baal.

"Hoe langer Shell wacht, hoe moeilijker het wordt. De top van het bedrijf moet inzien dat het huidige businessmodel eindig is. De technologie van duurzame energie wordt steeds goedkoper, olie en gas uit de grond halen wordt steeds duurder. Nu de winsten er nog zijn, moet Shell maximaal profiteren en investeren in de verdienmodellen van de toekomst. Anders worden ze de Kodak van de 21e eeuw", zegt Van Baal. "De technologie is er, zij moeten die nu grootschalig gaan toepassen."

'Rookgordijn'

Shell zegt zelf dat ongeveer een derde van de winst naar de energietransitie gaat, maar dat is volgens Van Baal een 'rookgordijn'. "Daar klopt helemaal niets van. De investeringen van Shell in duurzame energie zijn maximaal 14 procent, waarschijnlijk een stuk lager. Daar zitten zóveel dingen in die oncontroleerbaar zijn en niks met duurzame energie te maken hebben."

nc shell

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie