Economie
AVROTROS

Rijksbegroting bekend, dit betekent het voor jouw portemonnee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijksbegroting bekend, dit betekent het voor jouw portemonnee

De rijksbegroting en miljoenennota zijn bekend. Gisteren werd duidelijk dat de koopkracht in 2022 amper verandert, ondanks dat de economie flink doorgroeit. Wat betekent deze nieuwe rijksbegroting voor jouw portemonnee?

"Het wordt een somberder jaar voor onze portemonnee dan de economische groei doet vermoeden", zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het NIBUD in Blok&Toine. "Uiteindelijk krijgen we maar een deel van de loonstijging, waardoor er nu dus niet zoveel verandert."

Demissionair kabinet van invloed

Volgens Vliegenthart heeft dat onder andere te maken met het feit dat kabinet demissionair is. "Ze hebben niet echt nieuw beleid. Dat is vooral in het nadeel voor groepen die nu ook niet goed rondkomen. Deze mensen zitten al krap en kunnen geen extra minnetje gebruiken."

Een een andere verklaring voor het feit dat koopkracht minimaal stijgt, is dat eerst de economische groei komt en dan pas de koopkrachtstijging. "Het duurt altijd even voordat de economische groei zich omzet in meer geld in je portemonnee. Er moeten bijvoorbeeld eerst nieuwe cao's worden afgesloten voordat zich uit in een loonstijging."

Thuiswerkvergoeding

Toch is er ook goed nieuws: het kabinet heeft namelijk besloten dat de thuiswerkvergoeding van twee euro per dag, gebaseerd op cijfers van het Nibud, mag worden betaald uit de onbelaste werkvergoeding.

Een goede ontwikkeling als je het Vliegenthart vraagt. "Toen wij voor het eerst thuiswerkvergoeding berekenden werd er lacherig gedaan. Maar het feit dat dit voorstel in de belastingregels wordt vastgelegd, reflecteert dat wij anders zijn gaan werken en daarmee zet de regering een been bij in wat er in de samenleving al gebeurt."

Ook is er goed nieuws voor ouders waarvan hun kind na 2 augustus 2022 wordt geboren. Zij krijgen namelijk negen weken betaald verlof.

Besteedbaar inkomen

Dat de koopkracht vrijwel niet stijgt, hoeft niet te betekenen dat jouw eigen besteedbaar inkomen ook niet stijgt. Bij de berekening van de koopkracht wordt namelijk geen rekening gehouden met dat mensen promotie maken.

"Dat leidt tot echt veel meer impact", zegt Vliegenthart. "Koopkracht gaat over procenten en tientjes, een salarisverhoging gaat om honderden euro's. Dat moeten mensen vooral voor zichzelf merken. Wat er in je leven gebeurt, heeft vaak meer impact dan wanneer er niets verandert."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie