Economie
AVROTROS

Nog nooit was de vraag om horecapersoneel zó groot: 'GGD is de grote concurrent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog nooit was de vraag om horecapersoneel zó groot: 'GGD is de grote concurrent'

Zelfs voor Jonnie en Thérèse Boer van toprestaurant De Librije was nieuwe chefs nog nooit zo moeilijk. Voor het eerst plaatsten zij een vacature voor een nieuwe kok en dat hoefde nog nooit eerder. Was het personeelstekort inderdaad nog nooit zo hoog? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie voor EenVandaag.

Dat personeel vinden moeilijk is, kan kloppen, volgens Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Op dit moment zijn er in de horeca een recordaantal vacatures", zegt de hoofdeconoom.

27.000 vacatures

"Aan het eind van het tweede kwartaal, dus eind juni, waren er bijna 27.000 vacatures. Meer dan twee keer zoveel als aan het eind van het eerste kwartaal."

Daarmee is de horeca de sector met het grootste personeelstekort. "Dat is ook nog nooit eerder voorgekomen", zegt Van Mulligen. "Normaal gesproken is dat de ict-sector, maar nu dus voor het eerst in de geschiedenis de horeca."

Personeel kwijt aan de GGD

Corona is, niet verrassend, dé grote boosdoener van dat gigantische tekort. Dat merkt ook de Amsterdamse ondernemer Reinier van Dantzig. "We gingen natuurlijk bijna allemaal gelijk weer open terwijl we veel mensen hebben moeten laten gaan", zegt hij. "En wat we ook zien is dat er voor corona ook al tekorten waren: toen waren er al te weinig vakmensen en te weinig koks."

En als derde is er ook nog eens concurrentie bijgekomen, merkt hij. "Veel mensen onder de 35 werken bijvoorbeeld nu bij de GGD." Ook CBS-econoom Van Mulligen ziet dat terug in de cijfers. "Veel studenten zijn gaan werken bij vaccinatielocaties, of in supermarkten. Het is maar de vraag of zij terugkomen in de horeca."

Feit of Fictie: hoe groot is het personeelstekort in de horeca?

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie