Economie
AVROTROS

Komende cao's worden soberder: 'Werkgevers misbruiken de crisis'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Komende cao's worden soberder: 'Werkgevers misbruiken de crisis'

'Nullijn lonen en soberder cao', kopt de Telegraaf vandaag. Verschillende werkgeversorganisaties laten weten dat het een roerig jaar wordt, en dat de gevolgen van de corona-crisis nu pas echt duidelijk gaan worden. Gevolg: wellicht een nullijn voor de lonen en misschien zelfs het intrekken van de dertiende maand.

FNV’er Zakaria Boufangacha is er niet blij mee. "Het is het bekende riedeltje van werkgevers in crisis", zegt de coördinator arbeidsvoorwaarden-beleid in Stax&Toine.

De werkgeversorganisaties waarschuwen voor die vervelende financiële maatregelen in de cao-nota. "Dat is de officiële inzet voor dit cao-jaar van de drie grote werkgeversverenigingen", legt financieel journalist Martin Visser uit.

"Ongeveer driekwart van de werknemers valt onder een cao. De organisaties geven aan dat ze met deze inzet gaan onderhandelen: fors op de rem, om te voorkomen dat bedrijven in de problemen als de coronacrisis op z’n einde loopt."

Niet snijden maar investeren

Zakaria Boufangacha is er alles behalve blij mee. "Het is het bekende riedeltje van werkgevers in crisis. Toch een beetje het misbruiken van de crisis. Het is onverstandig om nu te snijden, we moeten juist investerend de crisis uitkomen."

"Je wilt dat er zoveel mogelijk mensen aan het werk blijven, maar je moet niet te snel werkloosheid gebruiken als argument", gaat Boufangacha verder. "Mensen worden onzeker als je aan hun zekerheden komt. Dus je moet investeren in personeel, en als het aantrekt ook de groei gepaard laten gaan met loongroei en vaste banen."

Snel effecten zichtbaar

Visser denkt echter dat er al snel effecten zichtbaar zullen zijn, als er daadwerkelijk sobere cao’s afgesloten gaan worden. "Ik denk dat we al vrij snel de eerste effecten gaan zien. Door corona lagen veel onderhandelingen stil, het wordt druk aan de cao-tafels. Het hele jaar door zal het blijven spelen."

De financieel journalist benadrukt dat dit onderwerp voor heel veel mensen van belang is. "Ik kan mij voorstellen dat een cao voelt als een ver van je bed-show, maar het gaat toch over jouw salarisverhoging aan het eind van het jaar. Men verwacht een gemiddelde loonstijging van 1 procent, en dat is niet eens genoeg om de prijsstijgingen goed te maken. Bij bedrijven die het zwaarder hebben misschien wel een nullijn, dus 0 procent. Of soms zelfs iets inleveren, denk aan de dertiende maand of bepaalde toeslagen."

Meer weten? Luister hier het onderwerp uit Stax&Toine terug:

Cao-nota

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie