Economie
EO

De NS erkent dat afspraken over het vervoeren van reizigers met een beperking niet worden nagekomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De NS erkent dat afspraken over het vervoeren van reizigers met een beperking niet worden nagekomen

De NS kan de afspraken die zijn gemaakt met het Rijk over het vervoer van personen met een beperking niet nakomen. Dat erkent bestuurder van de Nationale Spoorwegen (NS) Tjalling Smit in Geld of je Leven. "We hopen dat we deze mensen zo snel mogelijk kunnen helpen. Maar we kunnen geen moment noemen dat dit weer geregeld is, die belofte kunnen we niet doen."

NS-bestuurder Tjalling Smit

De NS reageert hiermee op uitspraken van verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen in het vragenuur in de Tweede Kamer vandaag. Zij noemde het niet 'conform de afspraken' dat de NS reizigers met een beperking niet altijd de reisassistentie kan bieden die nodig is. "Dat is verschrikkelijk en we moeten erkennen dat we die reizigers niet kunnen helpen zoals we zouden willen. We bieden daarvoor onze excuses aan." Smit geeft toe dat de NS de afspraken niet kan nakomen.

Het niet kunnen nakomen van de afspraken over reisassistentie is volgens Smit te wijten aan de krapte op de arbeidsmarkt. "Het is ongelofelijk vervelend als dat niet lukt, maar het is ook gewoon heel erg lastig vanwege het personeelstekort."

Werving

Vanwege de personeelstekorten bij de NS werd de dienstregeling afgelopen maandag verder afgeschaald. De NS probeert nu uit alle macht personeel te werven om dit in de toekomst te voorkomen, zegt Smit. "Ik en mijn 20 duizend andere collega's doen er alles aan om dat op te lossen. Maar we zijn wel afhankelijk van die arbeidsmarkt en we hebben gewoon te maken met die ongelofelijke krapte. We hebben de werving geïntensiveerd en dat betaalt zich ook uit. Maar dat levert niet direct resultaat op."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie