Economie
EO

Heb je doorlopend krediet? Let op: misschien betaal je wel te veel

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Heb je doorlopend krediet? Let op: misschien betaal je wel te veel

Veel mensen die ooit een lening met doorlopend krediet hebben afgesloten bij een bank of een andere financiële instelling, betalen veel te veel en kunnen geld terugkrijgen. Dat zegt Rob Goedhart van de stichting Geldbelangen in Geld of je leven.

Veel gedupeerden wurgkrediet nog altijd niet gecompenseerd

Het gaat om doorlopende kredieten die vroeger vaak werden verstrekt, vertelt Goedhart. "Mensen leenden bijvoorbeeld 20.000 euro van de bank en gingen daarop rente betalen en vaak ook wel wat aflossing. Maar als je aflossing had betaald, dan kon je bijlenen. Omdat het daarom een langdurige lening werd, moest de bank wel zeggen: 'we weten niet wat de rente wordt, dus die moeten we later aan kunnen passen'," vertelt hij.

Na de bankencrisis in 2009 ging de centrale rente enorm omlaag, maar bij deze leningen werden ze op een hoog niveau gehouden. "Daar kwam ik in 2014 achter, toen een vrouw mij vertelde dat ze 12,6% rente betaalde bij Interbank. Ik dacht: dat kan nooit, want de rente staat op 0, dus ben ik het voor haar gaan bekijken en bleek het te kloppen."

Kleine lettertjes

Voor consumenten is het vaak moeilijk te zien hoeveel rente ze betalen. Het staat wel op je bankafschrift, maar in de kleine lettertjes, vertelt Goedhart. Mensen betaalden per maand een vast bedrag aan de bank, maar daarvan ging maar een heel klein deel naar aflossing. Een voorbeeld daarvan is Willem van Arkel, die per maand 300 euro afbetaalde, maar in werkelijkheid 275 euro rente betaalde en zijn lening maar met 25 euro zag slinken. "Het was echt een malaise", vertelt hij in de uitzending.

Goedhart besloot een klacht in te dienen bij het Kifid, het klachteninstituut financiële dienstverlening. Volgens de wet waren de wurgrentes niet strikt illegaal – je mag tot 14 procent rente vragen – maar Goedhart kreeg toch wat voor elkaar. "Er staat gelukkig nog een artikel in de wet dat er redelijkheid en billijkheid moet zijn. Daar heb ik het op gegooid en daar ging het Kifid gelukkig mee akkoord", vertelt hij. De wurgrentes waren dus niet redelijk en de banken moesten geld terugbetalen.

Heb jij zelf recht op teruggave?

Als jij een doorlopend krediet hebt, kun je ook nog geld terugkrijgen. "ABN AMRO zegt dat ze 400.000 mensen een aanbieding hebben gedaan. Interbank heeft er ook zo’n 400.000, dus misschien zijn het wel meer dan een miljoen mensen", zegt Goedhart. "Als je een contract hebt gehad met doorlopend krediet, dat staat er gewoon op, dan ga je naar je bank toe en zeg je: willen jullie het herberekenen conform de Kifid-richtlijn. Dan heb je kans dat er teveel betaald is en dat je geld terug krijgt."

Willem van Arkel kreeg overigens 9000 euro terug van de bank. "Ik ben schuldenvrij en ik leef als de koning", lacht hij.

Wurgkredieten: mogelijk kan je nog flink wat geld terugkrijgen van de bank (22 februari 2024) - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie