Economie
AVROTROS

'Glazen plafond? De vloer plakt zo lekker!'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Glazen plafond? De vloer plakt zo lekker!'

Vrouwen aan de top, het blijft een lastig streven. Deze week publiceerde het Sociaal Cultureel Planbureau een rapport waarin staat dat meer vrouwen aan de top bedrijfen niet winstgevender maken. "Het laat wat mij betreft zien dat vrouwen net mensen zijn", zegt Dilan Yesligöz in dr Kelder en Co.

In het SCP-rapport staat verder dat een dwingend quotum voor het percentage vrouwen in de top van het bedrijfsleven ook niet de diversiteit in het gehele bedrijf bevordert. "Winstgevendheid is wat mij betreft nooit de inzet geweest", zegt Yesilgöz. "Het gaat om kansengelijkheid. Dit laat gewoon zien dat vrouwen net mensen zijn, ze kunnen een toegevoegde waarde hebben of niet."

"Wij als Nederlandse vrouwen zijn nog steeds kampioen deeltijd werken. Het is heel raar om dan aan de andere kant te zeggen, we moeten meer vrouwen aan de top. Dat lukt nou eenmaal niet in deeltijd."

Quote

Ze kunnen niet te hard werken, want moeten ook naar yoga.

dr Kelder

"Dus jij zegt, als je de top wilt bereiken: gewoon fulltime werken en een nanny aanstellen?", vraagt dr Kelder. "Iedereen mag dit voor zichzelf weten, maar feit is wel dat vrouwen heel veel in deeltijd werken, ook jonge vrouwen. Nog voordat de kinderen in beeld zijn, er is dan vaak alleen nog maar een goudvis, werken ze al in deeltijd."

"Hier moeten we het echt over hebben, het is een maatschappelijke discussie. Waarom vinden we het heel logisch dat vrouwen in deeltijd werken en maken we ons druk als ze niet in hoge functies belanden?”

Balanstrutjes

"Ik las laatst een interview met een voormalig 'Zakenvrouw van het Jaar' die zei dat Nederlandse vrouwen allemaal balanstrutjes zijn. Met andere woorden: ze kunnen niet te hard werken, want ze moeten ook nog naar de yoga", werpt dr Kelder op.

"Je kunt je afvragen of we in Nederland een glazenplafond hebben of dat de vloer zo lekker plakt. Ik denk dat die vloer gewoon heel lekker plakt", sluit Yesilgöz af.

Ster advertentie
Ster advertentie