Economie
AVROTROS

'Nieuwe economische steunpakketten kunnen grote faillissementsgolf voorkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe economische steunpakketten kunnen grote faillissementsgolf voorkomen'

Hij zou komen in de zomer, in het najaar of in het begin van 2021: de grote faillissementsgolf onder de bedrijven. Maar hij bleef uit. Een uitbreiding en verruiming van de economische steunpakketten kan volgens econoom Martin Visser een grote faillissementsgolf voorkomen. Ook nu de lockdown wordt verlengd. De steunpakketten blijken namelijk een groot succes.

Afgelopen september meldde het CBS nog het laagste aantal failissementen in 21 jaar. Tot nu toe lijken bedrijven hun hoofd dus relatief goed boven water te houden, ondanks de lockdowns.

Martin Visser en verslag van Laura Kors bij horeca gelegenheid

Faillissementen blijven uit

En die lockdown wordt opnieuw verlengd, maar er komen ook nieuwe steunpakketten. "Hoe en wat is nog niet duidelijk, maar ergens in het Catshuisoverleg is besloten: we gaan de ondernemers er doorheen slepen die laatste maanden", zegt econoom en journalist Martin Visser.

Volgens Visser was de discussie over de steunpakketten maar kort. Dat komt ook zeker doordat er licht aan het einde van de tunnel is als het gaat om het coronavirus.

Steunpakketten zijn groot succes

Visser ziet dat de overheidssteun een groot succes is. Daarom gaan ze er in Den Haag graag mee door. "Het werkt goed, dus de bestaande pakketten zullen vermoedelijk worden verlengd en uitgebreid."

"In totaal heeft de lockdown aan economische steun ons straks zo'n 50 miljard euro gekost, en daar komt nog een paar miljard bij als je kijkt naar uitgestelde belastingen. Maar dat komt later alsnog terug. Daar voorkom je veel faillissementen mee", weet Visser.

Ondernemers spreken eigen vermogen aan

Deze steunpakketten zorgen er dus voor dat minder bedrijven ermee stoppen, maar dat betekent niet dat iedereen even financieel gezond de crisis uitkomt als ze erin gingen.

"Een deel van de ondernemers is nu bezig zijn of haar eigen vermogen aan te spreken. Dat zal ook voor een deel iemands pensioen zijn. En dan is het de vraag hoe oud je bent, want het kan zijn dat je dat geld niet terug gaat verdienen."

Persconferentie

Voor nu ziet Visser vooral iedereen op de steun-berichtgeving duiken. "Allerlei werkgeversorganisaties en ondernemersclubs zullen nu lobbyen bij het ministerie van Economische Zaken, want ambtenaren zijn druk bezig met het schrijven of herschrijven van plannen voor economische steun. Ik verwacht dat er bij de persconferentie van Rutte en De Jonge over wordt gesproken, maar dat een precieze uitwerking nog iets langer op zich laat wachten."

Er wordt volgens Visser door het kabinet ook nog gekeken naar een nieuwe eenmalige gift aan horeca en winkeliers. "Maar ik zie nu nog niet dat er per sector anders gehandeld wordt. Het kabinet kijkt er nu echt vooral naar om iedere ondernemer echt er doorheen te slepen."

Ster advertentie
Ster advertentie