Economie
EO

Groot personeelstekort in de Rotterdamse haven: 'Het is niet meer sexy'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot personeelstekort in de Rotterdamse haven: 'Het is niet meer sexy'

In de Rotterdamse haven zijn meer dan 10.000 vacatures en dat kost de Nederlandse economie miljoenen. Werken in de haven is niet meer sexy, zegt Jan Wickel in Geld of je Leven. Hij werkt bij logistiekbedrijf Rhenus, waar hij het personeelstekort op moet lossen. "Er is een imago ontstaan van vies, vuil, zwaar werk."

Rotterdamse haven kampt met personeelstekort. Wat is de oplossing?

Ook Max Sips, 21 jaar jong, probeert op zijn manier het personeelstekort op te lossen. Hij helpt statushouders en Oekraïners aan een baan in de haven. Zo hielp hij Mahmoud aan het werk, die zelf jarenlange ervaring had bij Shell in Damascus. "Hij had een frozen shoulder, dus kon niet te zwaar werk meer doen. Maar hij had zo’n goed en technisch profiel, dat we hem uiteindelijk aan een baan hebben geholpen waar hij met zijn hoofd kan werken."

3000 euro bruto

Sips benadrukt dat er genoeg te verdienen valt in de haven. "Zonder diploma kun je in de haven al 3000 euro bruto verdienen. Een hbo’er die afgestudeerd is verdient misschien 2500, 2600 euro bruto."

Het tekort is nu zo nijpend dat havenbedrijven elkaar proberen af te troeven in de strijd om personeel. Wickel: "Er vloog laatst een vliegtuigje over de Rotterdamse haven, van een bedrijf, met erachter 'personeel gezocht'. Het laat zien hoe bedrijven bezig zijn om personeel aan te trekken."

De nieuwe miljonairs

Wickel denkt dat kinderen tegenwoordig opgroeien met het idee dat met hun handen werken niet goed genoeg is. "Als de Cito-uitslag tegenvalt slaan ouders bij wijze van spreken die leraar op z’n bek, omdat zoon of dochter verder moet leren. Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Ga met je handen werken. Ik denk dat daar de nieuwe miljonairs vandaan komen."

Ook in de haven ziet hij ze. "Volop. Mensen die van de werkvloer komen, hard werken en uiteindelijk een mooi bedrijf opzetten. Het kan gewoon."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie