Economie
EO

Kerk in Woldendorp gekocht voor 10.000, te koop gezet voor 500.000. Kan dat zomaar?

foto: Reliplan/LinkedIn
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerk in Woldendorp gekocht voor 10.000, te koop gezet voor 500.000. Kan dat zomaar?

In het Groningse dorp Woldendorp is met woede en verdriet gereageerd op gebeurtenissen rondom de middeleeuwse kerk in het dorp. Een Amsterdamse investeerder kocht de kerk voor 10.000 euro en zette hem wat later te koop voor een half miljoen. Kan dat zomaar? "Je weet niet wat er allemaal in gedaan moet worden."

Kerk te koop: moeten we daar blij mee zijn? (10 september 2024) - Geld of je leven

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan via de website DIT.

Directeur van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB), Joost Schelling, snapt wel dat het kerkbestuur het gebouw van de hand deed voor 10.000 euro. Dat klinkt als een laag bedrag, maar vaak worden er ook kosten mee bespaard, vertelt hij in Geld of je Leven. "Wat je niet leest, is wat er gedaan moet worden. Structureel onderhoud loopt soms behoorlijk in de papieren. Als een geloofsgemeenschap dat niet meer kan dragen, dan is het een afweging. Vaak moet je een kerkgebouw voor een symbolisch bedrag verkopen, nou, dan is dit een koopje", aldus Schelling.

Schelling was niet betrokken bij de verkoop van de kerk in Woldendorp, maar kent vanwege zijn werk voor de vereniging veel kerkgebouwen. Hij snapt de woede wel in het dorp wel, maar snapt ook dat de investeerder besloot het gebouw voor veel meer in de verkoop te zetten. "Je moet je realiseren dat dit de wetten van de markt zijn. Als jij een kerk verkoopt voor 10.000 euro, dan ga je er niet meer over." De pijn zit hem erin, zo denkt Schelling, dat de koper er zelf niet in investeerde, en dus snel geld lijkt te willen verdienen.

Makelaar Arjan van de Ruit, eigenaar van Reliplan – een soort Funda voor kerken – vindt dat de verkoop van de kerk in Woldendorp 'niet goed is gegaan'. De kerk staat nu op zijn platform, maar hij wil met de inwoners van Woldendorp in gesprek. "Bij de verkoop is dit niet gebeurd, want wij hebben die rol niet gekregen, maar vanwege de commotie willen we dat nu wel doen", vertelt hij. "Misschien kan het gebouw een zorgfunctie krijgen, of kan er een woongroep wonen", geeft hij als voorbeelden.

'Gemeente moet zich bemoeien'

Schelling vindt dat lokale overheden zich veel meer moeten bemoeien met kerken. Religieuze genootschappen worden kleiner, dus wat moeten we dan met die gebouwen? "Op heel veel plekken zijn kerkvisies ontwikkeld, omdat we ons moeten afvragen hoe we omgaan met ons religieus erfgoed”, vertelt hij. Ook als mensen niet meer naar de kerk gaan, voelen ze er emoties bij: “Mensen zijn er gedoopt of getrouwd."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie