Economie
AVROTROS

Dit verandert er allemaal voor consumenten in 2022

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit verandert er allemaal voor consumenten in 2022

Niet meer roken op het werk, een thuiswerkvergoeding, meer vrouwen aan de top. En iets heel anders: je lidmaatschap van de schaakclub wordt waarschijnlijk duurder. Op 1 januari gaan er allerlei nieuwe wetten en regels in. Advocaat Caspar Janssens bespreekt in Blok&Toine de meest opvallende veranderingen.

Janssens ziet veel veranderingen op het gebied van belastingen, wonen en werk. Zo is het roken op het werk vanaf het nieuwe jaar verleden tijd. "Alle werkplekken moeten vanaf 1 januari helemaal rookvrij zijn. Als werkgever mag je geen rookruimtes meer hebben. Dus als je wilt roken moet je dat maar buiten of thuis doen."

Lang niet iedereen een thuiswerkvergoeding

Sommige veranderingen lijken mooier dan ze in de praktijk zijn. Zo stelt de advocaat consumentenrecht dat lang niet voor iedereen een thuiswerkvergoeding is weggelegd. "Je hebt als werknemer geen recht op zo’n vergoeding. Het is aan de werkgever of die een thuiswerkvergoeding geeft."

De belastingvrije vergoeding kan maximaal 2 euro per dag zijn. En zoals luisteraar Joost stelt, kunnen ZZP’ers hier geen aanspraak op maken. Janssens: "Als ZZP'er ben je eigen ondernemer en heb je in feite geen kantoor."

Vrouwenquotum

Janssens hoopt dat nieuwe wetten voor meer inclusiviteit op de werkvloer gaan zorgen. Hij ziet het nieuwe vrouwenquotum dat beursgenoteerde bedrijven verplicht dat een derde van de Raden van de Commissarissen uit vrouwen moet bestaan als goede ontwikkelingen.

Janssens: "Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die meer vrouwen aan de top hebben beter presteren." Hij vindt het een schande dat dit per wet er moet worden afgedwongen: "In de 15 jaar dat de beursgenoteerde bedrijven de tijd hebben gehad meer vrouwen aan de top toe te laten, is dat in de praktijk niet gebeurd."

Kamer van Koophandel

De advocaat vindt het een interessante ontwikkeling dat woonadressen vanaf 1 januari niet meer zomaar mogen worden opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. "Het is voor consumenten ontzettend belangrijk om te kunnen achterhalen wie er achter een bedrijf zit." Die informatie wordt nu minder toegankelijk voor consumenten: "Het is belangrijk voor consumenten om te weten waar een bedrijf is gevestigd om zo te kunnen bepalen of ze ermee in zee willen gaan."

Als advocaat verwacht Janssens dat de nieuwe wet die voorschrijft dat de drempels van nieuw gebouwde huizen maximaal twee centimeter hoog mogen zijn rechtszaken kunnen opleveren. "Ik ben lang genoeg advocaat om te weten dat overal over wordt geprocedeerd. Je kunt het zo gek niet bedenken. Dit worden spekkige rechtszaken."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie