Economie

Europese Commissie wil 750 miljard euro voor herstelfonds

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese Commissie wil 750 miljard euro voor herstelfonds

De Europese Commissie wil met 750 miljard euro de economische gevolgen van de coronacrisis bestrijden. Dat geld moet worden geleend van de kapitaalmarkt en gebruikt worden door de landen die zwaar zijn getroffen door de crisis. Het plan heet Next generation Europe en werd tijdens een speciale zitting in het Europees Parlement onthuld.

Europese Commissie wil 750 miljard voor herstelfonds

In het plan wordt 500 miljard euro beschikbaar gesteld als schenking en 250 miljard euro als aanvullende lening voor lidstaten die het zwaar hebben. De Europese Commissie gebruikt de meerjarenbegroting als onderpand om het geld te kunnen lenen. Die moet dan wel verhoogd worden.

Het plan is behoorlijk ambitieus, zegt correspondent Thomas Spekschoor in Nieuws en Co. "De toespraak van voorzitter Ursula von der Leyen was zeer bevlogen. Verschillende heilige huisjes werden omver geschopt." Hij verwacht niet dat het plan zoals het er nu staat zal worden uitgevoerd. "Waarschijnlijk zullen ze ergens halverwege uitkomen."

Felle discussie

Over het lenen en schenken is binnen de EU een felle discussie aan de gang. Een aantal landen, waaronder Nederland, is tegen het schenken van geld zonder voorwaarden. Maar samen met de andere 'vrekkige' landen staat Nederland geïsoleerd.

Duitsland en Frankrijk zijn juist wél voor het schenken, omdat zij vinden dat de hele Europese Unie belang heeft bij het functioneren van de interne markt.

Europese belasting

De commissie wil daarnaast ook EU-belastingen invoeren. "Maar wij als normale burgers zullen geen blauwe envelop op de mat krijgen," zegt Spekschoor. Het gaat namelijk om de grote spelers, zoals bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljard euro. Een belasting vanuit Brussel is nog nooit eerder voorgekomen.

De komende tijd worden de plannen besproken door de regeringsleiders. Alle 27 lidstaten moeten instemmen met het plan voordat het kan worden uitgevoerd.

Europese Commissie wil 750 miljard voor herstelfonds

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie