Economie
EO

'Verdienen is in Nederland bijna een vies woord geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verdienen is in Nederland bijna een vies woord geworden'

De Tweede Kamer praat woensdag over CETA, het grote handelsverdrag tussen de EU en Canada. Volgens VVD-Kamerlid Arne Weverling hangt onze welvaart ervan af en moet Nederland waken voor 'handelsschaamte'. SP-Kamerlid Mahir Alkaya vindt CETA juist een gevaar voor onze democratie.

Video niet beschikbaar

SP-Kamerlid Mahir Alkaya: "De VVD spreekt van handelsschaamte, ik denk dat het tegenovergestelde waar is. We hebben te maken met een vrijhandelsobsessie. De VVD heeft de jaren dat ze aan de macht zijn constant de multinationals in de watten gelegd. De winsten gaan bij hen omhoog, en de lonen blijven achter. Gewone mensen hebben helemaal niets aan CETA."

Edammer kaas

Volgens VVD-Kamerlid Arne Weverling gaat CETA juist over het MKB: "Zelfs de LTO zegt dat 3 op de 5 boeren nog bestaat dankzij de export. Boeren zijn gewoon hardwerkende MKB-ondernemers. Denk aan Edammer kaas, er hoeft straks niet nog 245 procent bovenop aan importtarieven richting Canada. Dat is alleen maar goed voor de Nederlandse zuivelindustrie."

Handelsschaamte

Alkaya waarschuwt voor een VIP-rechtbank voor multinationals waar ze straks heen kunnen als ze een probleem hebben met nieuwe regels. Hij noemt een voorbeeld uit Egypte: "Egypte wilde het minimumloon verhogen en ze kregen via een clausule in zo’n investeringsverdrag een claim van een Frans bedrijf, omdat het verhogen van het minimumloon ten koste zou gaan van de winstcijfers."

"Flauwekul", vindt Weverling. "Als je al niet met Canada zaken kunt doen, met welk land dan wel?" Hij maakt zich grote zorgen over handelsschaamte. "Iedere vezel in mijn lijf denkt: handelsschaamte dat kan toch niet waar zijn? We moeten het gewoon eerst verdienen voordat er iets uitgegeven kan worden. En verdienen dat is in Nederland bijna een vies woord aan het worden!"

CETA handelsverdrag steunen of niet?


Ster advertentie
Ster advertentie