dr Kelder en Co
AVROTROS

'Tussen complotdenken van nu en heksenjachten van toen zijn best parallellen te vinden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tussen complotdenken van nu en heksenjachten van toen zijn best parallellen te vinden'

"In mijn antwoord op de parallel tussen heksenjachten en nu, wil ik wel voorzichtig zijn, ik heb dit namelijk niet direct bestudeerd", merkt dr. Steije Hofhuis op gedurende de uitzending van dr Kelder en Co. "Maar er zijn wel veel gelijkenissen. Net als in de heksenperiode denken complotdenkers dat bepaalde gebeurtenissen onderdeel zijn van een groot complot."

Video niet beschikbaar

"Deze theorieën houden zichzelf over het algemeen in stand", zegt dr. Steije Hofhuis, docent Cultuurgeschiedenis aan de faculteit Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. "Zo zijn het zichzelf bewijzende theorieën, waar gebrek aan feiten juist gezien wordt als argument voor gelijk. Daarnaast kan tegenbewijs vaak worden omgevormd tot bekrachtiging van een theorie."

Triviale zaken kunnen doorslaan in conflict

Dr. Steije Hofhuis ziet naast het complot denken nog meer linkjes met de moderne tijd: "Om een concreet voorbeeld te geven: een bekende heksenanekdote gaat over een oude vrouw in de gemeenschap die langs een koe liep. Een week later werd de koe ziek. Enfin, de vrouw was natuurlijk een heks.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie