dr Kelder en Co
AVROTROS

Econome Baarsma pleit voor beter migratiebeleid: 'Kan ervoor zorgen dat land niet vastloopt'

foto: Wikimedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Econome Baarsma pleit voor beter migratiebeleid: 'Kan ervoor zorgen dat land niet vastloopt'

Nederland kan migranten in de toekomst weleens erg hard nodig hebben. Dit is de boodschap van econome prof. dr. Barbara Baarsma. Daarom pleit ze voor meer regie vanuit de regering. "Bekijk hoe je migratie in kan zetten om de economie en de rest van het land niet vast te laten lopen."

Video niet beschikbaar

Baarsma is betrokken bij denktank Denkwerk en heeft in die hoedanigheid samen met collega's onderzocht hoe Nederland migratie in kan zetten als "motor". In het onderzoek is er rekening gehouden met verschillende scenario's. Er bestaat volgens Baarsma een mogelijkheid dat Nederland zijn "prachtige publieke voorzieningen" niet meer kan behouden zonder migratie.

De econome, die verbonden is aan de UvA en de DNB, wijst op de vergrijzing en het dalende geboortecijfer. Hierdoor zijn er, simpel gezegd, te weinig werkenden die mensen kunnen verzorgen en geld in de schatkist brengen.

Daarom pleit voor ze "circulaire migratie". Mensen uit bijvoorbeeld Noord-Afrika kunnen hier studeren, een tijdje werken en daarna met een diploma en werkervaring op zak terugkeren. "Europa vergrijst als geheel, dus we moeten ook buiten dit continent kijken."

'Doe je huiswerk'

De voormalig medewerker van de Rabobank zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheid van het thema migratie en de daadwerkelijke problemen die ermee gepaard gaan. Ze zegt dat er in het rapport van Denkwerk om die reden ook wordt geschetst wat de gevolgen van migratie kunnen zijn. Ook op het gebied van bijvoorbeeld sociale cohesie.

Daarom is het volgens haar haar cruciaal dat er beleid wordt gemaakt. Ze vindt dat er gekeken kan worden naar bijvoorbeeld Canada en Duitsland, want ook bij de oosterburen neemt het aantal ouderen flink toe. Ook doet Baarsma een oproep aan de regering. "Ga nu niet op reis om allemaal deals te sluiten, maar doe eerst je huiswerk."

Ster advertentie
Ster advertentie