Cultuur & Media
AVROTROS

'In tijden van corona een begrafenis streamen, dat is een onmenselijk afscheid'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In tijden van corona een begrafenis streamen, dat is een onmenselijk afscheid'

Predikant Ruben van Zwieten moest voor de eerste keer in zijn leven een begrafenisdienst streamen en dat heeft hem diep geraakt. "Als nabestaanden de kist niet fysiek kunnen aanraken, geen laatste groet kunnen geven. Ik ben geen psycholoog, maar het is onmenselijk om zo afscheid te nemen. Afscheid en streamen, dat zijn twee woorden die niet samengaan."

{podcast audio="126800" caption="#64 - Ruben van Zwieten recenseert Oorlog op de Flank" }

Magisch

In Miss Podcast vertelde de predikant over het op afstand afscheid moeten nemen in tijden van corona. En hoe dat de rouwverwerking beïnvloedt.

"Als mensen over het overlijden van hun ouder vertellen, dan halen ze aan hoe het laatste moment was, wat hun vader of moeder voor het laatst heeft gezegd, een knijpje in de hand, een knipoog, een zucht. Mensen vertellen altijd hoe magisch dat is."

Stem geven

De nabestaanden voorafgaand aan de begrafenis uitgebreid spreken, hen vragen om de relatie met hun geliefde te duiden in een metafoor, een anekdote. Op die manier heeft Van Zwieten zich voorbereid op zo'n online afscheidsdienst.

"Mijn belangrijkste rol is om een stem te geven aan diegenen die daar niet kunnen spreken, want je sterft niet bij je laatste adem, maar pas wanneer je naam niet meer wordt genoemd."

Ruben van Zwieten over het coronavirus

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag- tot en met donderdagnacht van 01:00 tot 02:00 uur te horen op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Google of via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Art Rooijakkers
Luister hier naar de aflevering met Tex de Wit

Ster advertentie
Ster advertentie