Cultuur & Media
EO

De avondklok geldt niet voor Op1 en Jinek: terecht?

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. De avondklok geldt niet voor Op1 en Jinek: terecht?

Oud-hoofdredacteur van de NOS Hans Laroes vindt het onnodig dat talkshows als Op1 en Jinek ontheffing krijgen voor de avondklok. Het kabinet maakte bekend dat gasten van deze programma's de straat op mogen. "Een ontheffing voor Gordon, voor Geer, voor Jantje Smit en Peter R. de Vries, dat vind ik buiten proporties", zei hij in Dit is de Dag.

TV-maker Bert van der Veer, die als regisseur verbonden was aan onder andere Pauw & Witteman & Barend en Van Dorp is het oneens met Laroes: "Er zit toch ook vaak een viroloog?" stelt hij retorisch.

Van der Veer is blij dat er gasten kunnen aanschuiven bij Op1 en Jinek: "Die programma's zijn heel erg nodig. Voor duiding, voor uitleg, discussie, dilemma's, alles wat mensen willen weten buiten de harde feiten." De gasten moeten aan tafel zitten, vindt hij: "Je moet die mensen aan tafel hebben, je moet die chemie hebben en reageren op het nieuws van de dag", vindt hij.

Op afstand

Oud-hoofdredacteur van de NOS en KRO-NCRV Hans Laroes vindt ook dat de talkshows door kunnen gaan, maar vindt dat dat prima op afstand kan. "De talkshow kan innovatief zijn. Ze kunnen gebruik maken van Zoom en Skype. In landen om ons heen is dat heel normaal." Zelf zat hij in Dit is de Dag ook op afstand, vanuit zijn huis. Dat gaat prima, vindt hij.

Van der Veer vindt live-verbindingen 'armoedig': "Je hebt vertraging, je hebt lelijke shots." Ook de beelden van Laroes zijn 'afleidend', vindt hij.

Kabinet

Op kabinetsleden hoeven Op1 en Jinek overigens niet te rekenen, zei Rutte gisteren. Van der Veer gelooft daar niet helemaal in: "Er komen verkiezingen aan, dan komen ze echt wel weer..." Hij vindt zelfs dat politici de plicht hebben om te komen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie