Cultuur & Media

Erica Terpstra: 'Aflasten Olympische Spelen door corona zou ellende zijn, maar belangrijk'

AVROTROS
foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Erica Terpstra: 'Aflasten Olympische Spelen door corona zou ellende zijn, maar belangrijk'

Oud-Olympisch zwemster en oud-voorzitter van NOC-NSF, Erica Terpstra, zou het 'een ellende vinden voor alle sporters die zich vier jaar lang kapot hebben getraind', als de Spelen zouden worden afgelast door het corona-virus. Toch vindt ze het belangrijk dat de Spelen worden afgelast als het corona-virus nog niet is ingedamd. Dat vertelt ze in Humberto.

Arts-microbioloog Marc Bonten zegt in het programma dat het de komende week spannend zal worden.

Erica op Reis

Zelf ging Terpstra voor het eerst naar de Spelen in 1960. In 1964 pakte ze twee medailles: zilver en brons. De nieuwsgierigheid die Terpstra heeft voor andere landen werd aangewakkerd op de Olympische Spelen. "Ik was nog nooit buiten het land geweest, maar ineens zag ik al die mensen in allerlei kleuren en met allemaal verschillende talen. Toen wilde ik alles weten over waar iedereen vandaan kwam."

Vanavond is de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Erica op Reis. In vier afleveringen heeft ze weer bijzondere ontmoetingen met inspirerende mensen. Vanavond start de serie in Peru.

'Die nachten doorhalen trek ik niet meer'

Het seizoen speelt zich af in Indonesiƫ, Peru, Nepal en Rusland. Zelf reist ze niet mee met de crew, maar gaat ze een aantal dagen eerder al naar het land van bestemming. "Ik reis altijd vooruit. Ik heb een vitale jonge crew en als zij een nacht hebben doorgetrokken in het vliegtuig, kunnen zij meteen draaien. Maar dat trek ik niet."

"En als tweede vind ik het ook gewoon leuk om er in mijn eentje op uit te gaan. Ik stap altijd de eerste dag alleen in zo'n toeristenbus en dan maak ik 2 of 3 keer hetzelfde rondje. Dan leer ik mensen kennen die naast mij komen zitten, en dan zijn we goed voorbereid want ik heb dan al dingen gezien die de crew een dag later kan gebruiken", zegt Terpstra lachend.

Landen die het verschil maken

Terpstra vertelt dat zij en de crew eerst een longlist maken van de landen waar ze eventueel heen zouden willen gaan. "Op basis daarvan kiezen we. Welke landen maken nou echt het verschil, daar spelen we op in."

Ster advertentie
Ster advertentie