Cultuur & Media
VPRO

Boudewijn de Groot: 'Ik moet niet denken aan een nieuwe tour'

foto: Hans Peter van Velthoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Boudewijn de Groot: 'Ik moet niet denken aan een nieuwe tour'

De succesvolle zanger Boudewijn de Groot viert volgend jaar mei zijn tachtigste verjaardag en kijkt in Nooit Meer Slapen terug op zijn carrière. Ondanks dat de zanger het leuk vond om op te treden, zal hij niet snel op tournee gaan: "Het gedoe eromheen was iedere keer weer een enorme opgave. Het moest goed zijn, beter dan het vorige optreden."

Doodzenuwachtig

"Je ontkomt er niet aan om terug te blikken, dat 'terug' is er nu eenmaal. Vooruitblikken dat doe ik weleens, maar niet concretiserend", vertelt De Groot. "Toen ik optrad deed ik dat wel, dat moest nu eenmaal. Dat is ook de reden dat ik gestopt ben, ik er werd er doodzenuwachtig van. Ik moet er niet aan denken dat ik weer zou gaan toeren. Wat niet betekent dat ik het optreden verschrikkelijk vond. Dat was vaak leuk. Zeker de laatste twintig jaar waren de zalen altijd vol, was er enthousiast publiek, een goede platenverkoop en een band met wie ik goed kon opschieten. Maar het gedoe eromheen, dat was iedere keer weer een enorme opgave. Het moest goed zijn, beter dan het vorige optreden."

Perfectionist

Is Boudewijn de Groot een perfectionist? "Dat wordt over mij gezegd. Maar wie is geen perfectionist? Als je iets maakt dan wil je toch dat het perfect is? Maar het is ook de dood in de pot", zegt De Groot. "Je kan beter iets maken wat niet perfect is, dan heb je een doel voor het volgende project."

Hits

"Het is niet zo dat ik als een Bob Dylan of The Beatles maar één nummer hoefde te zingen en iedereen dat meteen herkende", vertelt de zanger. "Ik heb een aantal hits, maar een heleboel nummers van mij zijn niet zo bekend. Maar mensen willen de hits. En als je er tien hebt, dan heb je ze in twintig jaar wel gehad. Dat werd een probleem." Ook bleef de vraag of het beter was dan het vorige project. "Dan moet je een bepaald karakter hebben om te zeggen dat het je geen bal interesseert", stelt De Groot. "Je moet denken: 'Ik doe gewoon wat ik mooi vind. En als het publiek dat niet vindt, dan hebben ze pech gehad'. Maar dat karakter heb ik niet."

Luister het gesprek met Boudewijn de Groot: - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie