Naar homepage
Cultuur & Media

Podcast De Zomerdag: Bestaat een 'cancel culture' ook in Nederland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Zomerdag: Bestaat een 'cancel culture' ook in Nederland?

De term 'cancel culture' hoor je steeds vaker, maar hoe zit het in Nederland? Kun je nog alles zeggen of is het dan snel einde oefening?

#639 - De Zomerdag - over Cancel Culture

Begin deze maand publiceerde een groep wetenschappers, schrijvers en bekendheden een open brief in het Amerikaanse maandblad Harper's Magazine. Daarin roepen ze op een einde te maken aan de steeds verder gaande inperking van het vrije gesprek in de samenleving. Ze signaleren de uitwassen van de 'cancel culture' - het fenomeen dat mensen na een bepaalde uitspraak of actie 'af' zijn.

In Nederland laaide de discussie ook op naar aanleiding van het commentaar over Akwasi door Johan Derksen bij het voetbalprogramma Veronica Inside. Journalist Chris Klomp vertelde in de podcast De Dag hoe vrij hij zich voelt op twitter en in andere media discussies aan te gaan.

De podcast De Dag is met zomerstop tot 17 augustus. Tot dan verschijnt elke werkdag De Zomerdag, waarin een selectie van opvallende gesprekken uit de afgelopen maanden herhaald wordt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie