Cultuur & Media
VPRO

DJ Joris Voorn: 'Mijn begindagen als raver zijn op één hand te tellen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. DJ Joris Voorn: 'Mijn begindagen als raver zijn op één hand te tellen'

Joris Voorn is DJ en muzikant in de breedste zin van het woord. Hij brengt talloze mensen aan het dansen, op festivals en feesten, in het binnen- en buitenland. Voor zijn nieuwste album liet hij zich inspireren door de Europese elektronische muziek van de midden jaren negentig: een tijdperk dat hij als het meest waardevol ziet voor dancemuziek.

Joris Voorn is te gast bij Nooit Meer Slapen en praatte over muziek met Pieter van der Wielen.

{podcast audio="123804" caption="DJ Joris Voorn over album \\\\" }

Muzikale opvoeding

Joris Voorn groeide op in een gezin waar muziek erg belangrijk was. Klassieke muziek om precies te zijn. Een wild en ruig uitgaansleven had Voorn niet voor zijn 18e. Zijn vader was componist van hedendaagse muziek, "niet erg behapbaar." En als jonge jongen ging hij vaak mee naar zijn uitvoeringen: "Dat vonden we meestal niet heel erg leuk. Zijn stukken waren niet altijd makkelijk te beluisteren."

Hij speelde als kind viool, en bij zijn broers en zus werd een muzikale opleiding met de paplepel ingegoten. Maar uiteindelijk koos hij niet voor de klassieke muziek, maar voor een genre daaraan tegenovergesteld: techno. "Er zit wel erg heel veel repetitie in", reageerde zijn vader toen hij een album van zijn zoon hoorde.

Hij ging studeren in Enschede deed daar mee aan een wedstrijd met zijn muziek, hij won en het begin was gelegd. Hij trad op, keer naar keer, voor een klein publiek. "Ik ben daar echt warmgedraaid."

Klassieke insteek

Maar toch is Joris Voorn ook niet helemaal gebroken met de meer klassieke vormen van muziek. Zo geeft hij zijn muziek 'ouderwets' uit op albums. "Een singel is niet het juiste format om de muziek tot zijn recht te laten komen. Een album is dat wel. Op een album kun je nummers die niet per se hits zijn, combineren. Ik wil niet alleen maar doelmatige muziek maken die bedoeld is voor op de dansvloer."

Nu is er een nieuw album uit \\\\ (four), een album waarvoor hij veel inspiratie haalde uit de jaren '90. "Heel veel muziek heb ik gewoon in de loop van de tijd gemaakt. En langzaamaan haalde ik steeds meer inspiratie uit de jaren ‘90. Niet opzettelijk maar het is zo, vanzelf gegaan."

Techno en escapisme

Joris Voorn ziet techno zelf als iets tijdloos: "Er zit een bepaalde energie, gevoel en magie in. Het is een totale ervaring om op de dansvloer helemaal overdonderd te worden door het geluid en de heftige beat. Je hebt letterlijk op dat moment geen ruimte voor iets anders meer in je hoofd."

Maar toch associëren veel mensen techno vaak met iets wat het helemaal niet is, is de DJ van mening. "Je vindt een hele mooie saamhorigheid in techno, en ook in hardstyle bijvoorbeeld. Het woord gabber kent iedereen wel, en op zijn Amsterdams betekent het vriend of kameraad. Binnen techno heb je dat ook: als je op de dansvloer staat je bent elkaars vriend."

Ook hijzelf voelt die vriendschap met het publiek: "Ik ben 42 en heel vaak sta ik te draaien voor mensen die de helft van mijn leeftijd zijn. En ik merk ook dat mensen die naar mij komen luisteren weten dat ik graag een verhaal wil vertellen met mijn muziek, dat spreekt denk ik mensen van alle leeftijden aan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie