Cultuur & Media

Nerds en ondernemers - dit zijn de internationaal geroemde Nederlandse dj's

foto: Dj Dimitri - Foto: Anthony Donnerfoto: Dj Dimitri - Foto: Anthony Donner
  1. Nieuwschevron right
  2. Nerds en ondernemers - dit zijn de internationaal geroemde Nederlandse dj's

'Dat lukt je nóóit', kreeg Anthony Donner jarenlang te horen wanneer hij vertelde over zijn plan om alle beroemde dj's van Nederland te verzamelen in één boek. Toch is er nu Dutch Djs, een drie kilo wegend boekwerk waarvoor Donner 200 dj's en 100 andere belangrijke figuren uit de Nederlandse dance-industrie thuis opzocht, interviewde en fotografeerde.

Het kostte fotograaf en journalist Donner drie jaar waarin hij vooral veel lobbywerk verrichtte. Want zie maar eens langs de ondoordringbare 'beschermlaag' van pr-teams, managers en producers te komen die een dj doorgaans omringen. Als Donner er écht niet doorheen kwam, probeerde hij soms zelfs via de ouders van de dj's om een afspraak te regelen, vertelt hij aan NPO Radio 1 Sportzomer.

Uiteindelijk heeft Donner, die voorheen onder andere hoofdredacteur was van de Nederlandse uitgave van DJ Mag, een indrukwekkende collectie weten te verzamelen. Tiësto, Fedde le Grand, Junkie XL, Laidback Luke, Armin van Buuren, Ferry Corsten, La Fuente - ze staan er allemaal in. Nou ja, bijna allemaal. Een enkele dj, zoals Afrojack, Martin Garrix en Hardwell, heeft hij niet weten te strikken.


Joost van Bellen. Foto: Anthony Donner

Dj Tiësto. Foto: Anthony Donner

Nerds in de spotlights

Donner wil met zijn boek een inkijkje geven in hoe het er in de dance-industrie aan toegaat. "Dat is natuurlijk geen eenduidig beeld", licht hij aan de telefoon toe. "Alleen al om het feit dat er maar liefst 40 verschillende stromingen zijn binnen dance. De hockeywereld verschilt ook behoorlijk van de voetbalwereld - maar het is allebei sport."

Vooral de underground- en de mainstream-dance vormen aparte kampen, zegt Donner. "De gemene deler bij de dj's is dat het stuk voor stuk heel relaxte, creatieve gasten zijn, die totaal gefocust zijn op één ding: muziek maken. Vaak zijn het een beetje nerd-achtige types. Sommigen zijn heel introvert, ze verschuilen zich het liefst achter hun computer. In de underground scene kom je minder podiumdieren tegen dan in de mainstream-dance, daar staan dj's vaak te springen met hun handen in de lucht. De nerds in de spotlights, zeg maar."


Eddy De Qlerq. Foto: Anthony Donner

Als je maar scoort

Bij de mainstream dance-bedrijven draait het erom zo veel mogelijk omzet te genereren met een track, vertelt Donner. "Ze doen er alles aan om publiciteit te krijgen en een radiohit te scoren. Dat gaat wel eens ten koste van de artiest, vind ik. Sommige dj's beaamden dat, daar waren ze heel eerlijk in. Talent en creativiteit zijn in zo'n geval niet het belangrijkst." Aan de andere kant is dat nu eenmaal hoe het werkt, stelt Donner. "Je kan wel een heel goede dj zijn, maar als je de publiciteit niet opzoekt, kom je niet verder dan je zolderkamer of kleine feestjes."

Het grote internationale succes van de Nederlandse dj's, zit hem dan ook in hun VOC-mentaliteit, verklaarden veel dj's aan Donner. "Ze weten hoe ze iets moeten vermarkten. Al die jongens die aan de top staan (er staan maar acht vrouwen in het boek, CS) kunnen veel meer dan alleen een kunstje. Het zijn ondernemers."

Ster advertentie
Ster advertentie