Cultuur & Media

95 jaar Disney: een bedrijf met een gezicht

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 95 jaar Disney: een bedrijf met een gezicht

[EO] Precies 95 jaar geleden werd één van de bekendste bedrijven ooit opgericht: Disney. Wie is er niet mee opgegroeid? Rein van Willigen, schrijver van Walt Disney: de man, de muis, de magie is te gast in Dit is de Nacht.

Oprichting The Disney Brothers Studio

Wie krijgt er geen warm gevoel bij Wish upon a Star uit Pinokkio? Dit zegt je misschien niet zoveel, maar wat hoor je wanneer je een Disney film gaat kijken? Precies.

Wat niet veel mensen weten, is dat The Disney Brother Studio is opgericht door Walt en zijn broer Roy. Toch is Walt veruit de bekendste van de twee. "Dat komt omdat Iwworks werd opgekocht door Disney. Zij waren van mening dat Disney een naam moest uitstralen. Walt was de creatieve broer, die graag de publiciteit opzocht. Roy richtte zich vooral op de geldzaken en zorgde dat ze niet failliet gingen", zegt Van Willigen.

Iconen

"Noem een Amerikaans bedrijf als Columbia of Warner, daar heb je geen beeld bij. Dat is anders bij Disney. Disney heeft nog echt een gezicht, hoe gek dat ook klinkt", is Van Willigen van mening. Dat is ook logisch, omdat Walt de meeste films zelf helemaal heeft uitgedacht.

Voordat de tekenaars begonnen aan de film Pinokkio acteerde Walt de hele film voor de tekenaars. Hij wist precies wat hij wilde en zo moest hij het ook hebben. "Pinokkio is een favoriet van mij. Toen deze film in 1940 uitkwam, was er nog maar net kleurenfilm. Nu, 70 à 80 jaar later, zijn die resultaten niet te overtreffen. Met Sneeuwwitje en Pinokkio heb je twee van de grootste iconen van Disney", aldus Van Willigen.

Ster advertentie
Ster advertentie