Cultuur & Media
NTR

Theaterregisseur Ruut Weissman, na #metoo storm, in een rauw en eerlijk portret

foto: Het uur van de wolffoto: Het uur van de wolf
  1. Nieuwschevron right
  2. Theaterregisseur Ruut Weissman, na #metoo storm, in een rauw en eerlijk portret

In de documentaire Ruut Weissman - De Hoofdpersoon wordt de theaterregisseur gevolgd in zijn regie van een solovoorstelling over de machtsrelatie tussen een docent en een leerling, tussen een actrice en een regisseur. Documentairemaker Judith de Leeuw vertelt in Kunststof over haar film.

Video niet beschikbaar

Ruut Weissman in de media

Het theaterstuk spiegelt de situatie die Weissman zelf heeft meegemaakt: als artistiek leider van de Kleinkunstacademie in Amsterdam kwam hij in een #Metoo storm terecht. "Toen Ruut Weissman in de media kwam heb ik dat en het hele #MeToo-debat met veel aandacht gevolgd", vertelt Judith over de start van haar documentaire.

"Ik had de wens om alle ingrediënten van dit verhaal op tafel te leggen en er oordeelloos naar te kijken. Daar voelde Ruut zich veilig genoeg bij. Daarnaast wilde ik dat hij iets zou maken waarin hij zich moest verplaatsen in een vrouw. Een vrouw die reflecteert op een relatie met de directeur van een toneelschool."

Filmmaker Judith de Leeuw

Omgaan met macht

Het is een film over regisseren, manipuleren, creëren, over kwetsen en gekwetst worden. "Ruut Weissman is heel jong ergens de baas geworden", redeneert Judith over hoe het mogelijk was dat Ruut Weissman in het midden van een ingewikkelde discussie terecht kwam. "Als je niet wordt geleerd hoe met macht om te gaan, kun je ergens de mist in gaan. Zeker als je geen tegenspraak hebt georganiseerd. Dat geldt voor veel mensen met een machtspositie in de maatschappij."

'Totale ontmanteling van mijn ego'

De documentaire toont hoe de onderlinge verhoudingen tussen regisseur, documentairemaker en actrice tijdens de repetities op scherp komen te staan. De gebeurtenissen op het podium en daarbuiten lopen steeds door elkaar heen. Het is een eerlijk en rauw portret waarin zeker geen schilderachtig beeld van de regisseur wordt geschetst, wat het heel spannend maakt. "Toen Ruut de film zag moest hij huilen. Na afloop zei hij, 'dit was een totale ontmanteling van mijn ego, maar dat is ook wel bevrijdend'."

Judith: "Documentaire maken is als pingpongen met de werkelijkheid. Je moet altijd wakker blijven omdat het in het hier en nu gebeurt."

De documentaire Ruut Weissman – De Hoofdpersoon is zaterdag 14 november, 23.05 uur te zien in Het uur van de Wolf bij de NTR op NPO 2.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie