Cultuur & Media
EONOS

Tim Knol schrijft politieke protestsong voor NPO Radio 1: 'Ik trek het niet als ik Wopke Hoekstra bij Op1 zie'

foto: Tim Knolfoto: Tim Knol
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Knol schrijft politieke protestsong voor NPO Radio 1: 'Ik trek het niet als ik Wopke Hoekstra bij Op1 zie'

De Lockdown Sessions zijn terug, maar dit keer goed gekleed in een verkiezingsjasje. Vijf artiesten schrijven voor Langs de Lijn En Omstreken een nummer over de komende verkiezingen. Wat houdt hen bezig in verkiezingstijd? Tim Knol trapt de verkiezingseditie van de Lockdown Sessions af met zijn nummer Bigger Than Jesus. "In Den Haag wordt slecht geacteerd, het is vooral veel stoere praat."

Video niet beschikbaar

Het liefst zapt Knol de talkshows op tv weg nu vooral het geluid van politieke debatten de woonkamer vult. "Ik trek het niet als ik Wopke Hoekstra bij Op1 zie zitten. Van talkshows word ik onrustig, ik slaap er slecht van. Dat komt vooral omdat ik me erger aan politici die aan zo’n tafel ineens heel stoer gaan zitten doen omdat het verkiezingstijd is. Er wordt slecht geacteerd in Den Haag. Het is niet de echte Jesse Klaver die je ziet, maar een spindoctor die hem vertelt wat hij moet zeggen."

Protestlied

Voor het schrijven van een protestlied haalt Knol inspiratie uit de muziek van Steve Earle en Nick Lowe. "Lowe schreef in 1979 het nummer Peace, Love and Understanding. Het zinnetje 'What’s so funny about peace, love and understanding?' blijft voor mij actueel. Vandaag de dag staan mensen zo lijnrecht tegenover elkaar, helemaal met sociale media. Dan komt deze zin vaak bij mij naar boven. Daarom blijf ik het zingen in mijn shows."

Voor de verkiezingseditie van de Lockdown Sessions schreef Knol het nummer Bigger Than Jesus. "De manier waarop sociale media wordt ingezet door politici en influencers vind ik plastic en fake. Zo liet Dave Roelvink via Instagram zien hoe hij een zwerver een make-over geeft. Het is goed om mensen te helpen, maar waarom moet het gefilmd worden? Dan gaat het volgens mij alleen maar om likes. Ik vind dat niet oprecht overkomen."

Ondanks zijn ergernis aan politici en hun stoere praat vindt Knol het wel belangrijk om te stemmen. "Ik vind dat je niet mag meepraten als je niet stemt. Zelf zweef ik nog op het linkse spectrum, maar ik denk dat ik Ploumen een kans ga geven."

lockdownsessions

Ster advertentie
Ster advertentie