Cultuur & Media
NTR

De studio van popgroep Nits brandde volledig af. 'Een belangrijke plek ging in één ochtend verloren'

foto: Henk hofstede
  1. Nieuwschevron right
  2. De studio van popgroep Nits brandde volledig af. 'Een belangrijke plek ging in één ochtend verloren'

Henk Hofstede is sinds 1974 zanger en tekstschrijver van de Nederlandse popgroep Nits. Vorige week verscheen hun nieuwe album Neon ondanks dat hun oefenruimte en studio in mei dit jaar door een brand werd verwoest. Het is de plek waar in 1987 het nummer In The Dutch Mountains werd opgenomen, de grootste hit van Nits. "Een belangrijke plek voor ons en dat ging in één ochtend voor onze ogen verloren", vertelt de zanger in Kunststof.

Henk Hofstede, zanger en tekstschrijver - Kunststof

Verwoeste studio

In mei dit jaar brandde de studio van Nits af. Henk Hofstede was tijdens de coronapandemie gelukkig begonnen met het digitaliseren van veel van het materiaal. Zo ging niet al het materiaal in de vlammen op. "Vanaf 1981 zaten we daar. Het was onze studio en onze oefenruimte. Een plek om te werken, dingen te maken en dingen te bedenken.

Een belangrijke plek voor ons en dat ging in één ochtend voor onze ogen verloren. We waren aanwezig, we hadden immers gehoord dat er iets gebeurd was. Dus ik ging op mijn fietsje daar naartoe, onderweg rook ik het al, vervolgens zag ik gigantische rookpluimen. Vlak daarna stortte het gebouw min of meer in, het was zo gevaarlijk geworden dat ze ter plekke de muren moesten slopen."

Neon

Het nieuwe album van Nits staat bol van de kunst, waarbij veel nummers te herleiden zijn naar een kunstenaar. "Het zijn mensen die op mijn pad kwamen, die ik bewonder en over wie ik wil schrijven. Het is niet altijd het echte verhaal van die mensen, maar soms meer hoe ik graag zou willen zijn."

De vormgeving van het nieuwe album is eveneens gedaan door Henk, die ooit begon in de beeldende kunst. "Ik doe vanaf het begin de vormgeving al met mijn vrouw Riemke. We werken echt als een team, ik ben meestal de tekenaar en zij doet de typografie. Dat is een soort balans, die we ook in ons huwelijk hebben."

Tracknummer 4: Beromünster

Vroeger zagen we het op de radio’s staan: Beromünster. Velen van ons vroegen zich af wat Beromünster betekende. Ook Henk; hij schreef er zelfs een nummer over. In het nummer zit Henk zelf in de radio en kijkt door een gaatje naar zijn dansende jonge verliefde ouders.

"Beromünster is een radiozender in Zwitserland, die er nog steeds staat als monument. Een sterke zender, zo sterk, dat de boeren in de omgeving met amalgaanvullingen de zender konden ontvangen in hun vulling. Een vriend van mij kwam altijd in Beromünster met vakantie, hij sprak een boer die zei: 'Ik ontvang de zender in mijn mond.' Als ik dit al had geweten toen ik het nummer schreef, was ik begonnen bij de vulling van een boer op het land."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie